Moldovos prezidentė nesiūlys premjero kandidatūros ir sieks pirmalaikių rinkimų

Moldovos prezidentė Maia Sandu pareiškė, kad nekels ministro pirmininko kandidatūros ir sieks pirmalaikių parlamento rinkimų, nes jų pageidauja dauguma piliečių.

Moldovos prezidentė Maia Sandu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Moldovos prezidentė Maia Sandu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-26 14:13

„Klausimas lengvai išsprendžiamas parlamente. Parlamento frakcijos, kurios bent jau iki šiol tvirtino, kad nori pirmalaikių rinkimų, turi pasiekti susitarimą. Žinau, kad šia tema būta diskusijų, jas galima pratęsti ir rasti sprendimą. Jei ne, lauksime galutinio termino – kovo 23-iosios“, – sakė prezidentė žurnalistams penktadienį.

M. Sandu priminė, kad praėjo lygiai trys mėnesiai, kai atsistatydino Iono Chicu vyriausybė.

„Vadovaujantis konstitucinės jurisdikcijos principu, atsižvelgiant į anksčiau Konstitucinio Teismo priimtus sprendimus, praėjus trims mėnesiams po vyriausybės atsistatydinimo, jei nėra kitos vyriausybės, parlamentą galima paleisti ir be dviejų nesėkmingų bandymų patvirtinti vyriausybę“, – sakė šalies vadovė.

„Jeigu socialistai ir kiti deputatai mano, kad aš pažeidžiau Konstituciją, jie turi teisę inicijuoti prezidento atstatydinimo procedūrą ir surengti referendumą dėl apkaltos. Bet kokiu atveju, turi spręsti tauta – arba parlamento rinkimai, arba referendumas“, – kalbėjo M. Sandu.

Šią savaitę šalies Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Moldovoje teisėtai suformuota Socialistų partijos ir partijos „Lygiateisiškumas“ („Šor“) parlamentinė dauguma, kuriai priklauso 54 (iš 101) deputatai. Remiantis Konstitucinio Teismo sprendimu, šiuo atveju prezidentė įpareigota paskirti parlamento daugumos pasiūlytą kandidatą į ministro pirmininko postą. Teismas paragino valstybės vadovę ir parlamento frakcijas surengti konsultacijas ir rasti išeitį vadovaujantis įstatymais.

Pagal įstatymus, prezidentas turi teikti ministro pirmininko kandidatūrą, jeigu ją pasiūlo oficialiai suformuota parlamento dauguma, kurią sudaro ne mažiau kaip 51 deputatas. Vis dėlto Konstitucija nenumato sankcijų prezidentui, jei jis nesutinka su parlamento daugumos pozicija. Pagal Konstituciją, deputatai gali inicijuoti apkaltos procedūrą prezidentui. Prezidentui nušalinti reikia konstitucinės daugumos – 67 iš 101 – deputatų balsų. Vėliau per 30 dienų turi būti organizuojamas visuotinis referendumas.

Kad prezidentas būtų nušalintas, referendume už tai turi pasisakyti daugiau piliečių nei balsavo už jo išrinkimą. Pernai lapkričio 15 dieną vykusiuose rinkimuose M. Sandu surinko beveik milijoną balsų – daugiausiai per visą Moldovos prezidento ir parlamento rinkimų istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.