Prie Honkongo teismo minios susirinko palaikyti disidentų

Šimtai demokratijos šalininkų pirmadienį susirinko prie Honkongo teismo rūmų, skanduodami šūkius ir demonstruodami protesto gestus, grupei žymių miesto disidentų, apkaltintų ardomąja veikla, stojus prieš teismą.

Pirmadienį surengtas teismo posėdis visuomenėje išprovokavo naują nepaklusnumo protrūkį, Pekinui iš esmės uždraudus mieste rengti protestus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Pirmadienį surengtas teismo posėdis visuomenėje išprovokavo naują nepaklusnumo protrūkį, Pekinui iš esmės uždraudus mieste rengti protestus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 12:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2021, 1:00 PM

Pekinas stengiasi nutildyti disidentus pusiau autonominiame Honkonge, reaguodamas į užpernai kilusias didžiules prodemokratinio judėjimo demonstracijas, kartais peraugdavusias į smurtą.

Kinų vyriausybė primetė kadaise laisvam tarptautiniam finansų centrui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, o mieste galiojančios kovos su koronavirusu priemonės draudžia didesnius nei keturių žmonių susibūrimus.

Sekmadienį policija 47 demokratijos aktyvistus apkaltino sąmokslu vykdyti ardomąją veiklą, valdžiai lig šiol plačiausiu mastu pasitelkus nacionalinio saugumo teisės aktą.

Pirmadienį surengtas teismo posėdis visuomenėje išprovokavo naują nepaklusnumo protrūkį, Pekinui iš esmės uždraudus mieste rengti protestus.

Šimtai gyventojų išsirikiavo šalia teismo rūmų per vieną didžiausių pastarųjų mėnesių susibūrimų, stebint gausioms policijos pajėgoms.

Kai kas skandavo tokius šūkius kaip „Išlaisvinkite visus politinius kalinius“ ir „Išvaduokime Honkongą, tai mūsų laikų revoliucija“. Pastarasis šūkis, pasak valdžios, dabar laikomas neteisėtu pagal saugumo įstatymą.

Kiti demonstrantai laikė iškėlę tris pirštus – tai ženklas, naudotas filmų trilogijoje „Bado žaidynės“ ir tapęs pasipriešinimo simboliu per demokratijos šalininkų protestus Tailande ir Mianmare.

Įtampa popietę tai augo, tai slūgo, policijai iškėlus transparantus, perspėjančius, kad vyksta neteisėtas susibūrimas ir kad protestuotojai savo skandavimu pažeidinėja nacionalinio saugumo įstatymą.

Buvo pastebėta, kaip pareigūnai sustabdė ir apieškojo keletą jaunuolių prie teismo rūmų, tačiau tai minios neišvaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.