Lenkijos teismas išteisino aktyvistes dėl LGBT vaivorykštės ant religinio atvaizdo

Teismas Lenkijoje antradienį išteisino tris aktyvistes, kaltintas išniekinimu ir religinių jausmų įžeidimu LGBT vaivorykšte ant katalikų gerbiamo paveikslo.

Didelius nesutarimus šalyje taip pat kelia abortai, Konstituciniam Tribunolui pernai priėmus sprendimą, nulėmusį kone absoliutų abortų draudimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Didelius nesutarimus šalyje taip pat kelia abortai, Konstituciniam Tribunolui pernai priėmus sprendimą, nulėmusį kone absoliutų abortų draudimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 2:10 PM

Šios trys moterys 2019 metais sukūrė plakatus, kuriuose vietoje Dievo Motinos ir Kūdikėlio Jėzaus aureolių panaudojo vaivorykštes. Jų tikslas buvo išreikšti protestą prieš tai, ką jos laikė Lenkijos įtakingos Katalikų Bažnyčios priešiškumu LGBT žmonėms.

Plocko miesto teismas nenustatė jokių nusikaltimo požymių ir taip pat padarė išvadą, kad aktyvisčių motyvas buvo ne noras įžeisti kieno nors religinius jausmus ar Švč. Mergelės Marijos atvaizdą, sakoma lenkų žiniasklaidos pranešimuose.

Ši byla Lenkijoje buvo vertinama kaip žodžio laisvės išbandymas valdant itin konservatyviai vyriausybei, nepritariančiai sekuliarizacijai ir liberalioms pažiūroms ir dažnai laikančiai jas iš užsienio primetamu dalyku.

Didelius nesutarimus šalyje taip pat kelia abortai, Konstituciniam Tribunolui pernai priėmus sprendimą, nulėmusį kone absoliutų abortų draudimą.

Viena atsakovių Elzbieta Podlesna sausio mėnesį prasidėjus teismo procesui sakė, kad surengti 2019 metų akciją Plocke paskatino instaliacija prie miesto Šv. Dominyko bažnyčios, kuria LGBT žmonės buvo susieti su nusikaltimais ir nuodėmėmis.

Atsakovės savo plakatą sukūrė pakeisdamos labiausiai Lenkijoje gerbiamą religinį atvaizdą – Čenstakavos Dievo Motinos paveikslą, nuo XIV amžiaus saugomą Jasna Goros paulinų vienuolyne Čenstakavoje.

E. Podlesna naujienų portalui „Onet“ sakė, kad viena baudžiamojo kodekso nuostata „palieka galimybę panaudoti ją prieš šiek tiek kitaip galvojančius žmones“.

„Vis dar stebiuosi, kodėl vaivorykštė – įvairovės ir tolerancijos simbolis – įžeidžia šiuos jausmus. Negaliu to suprasti, ypač todėl, kad esu tikinti“, – sakė ji.

Jei E. Podlesna ir kitos dvi aktyvistės – Anna Prus ir Joanna Gzyra-Iskandar – būtų buvusios nuteistos, joms grėstų įkalinimas iki dvejų metų.

LGBT teisių gynimo grupė „Love Does Not Exclude“ jų išteisinimą pavadino proveržiu.

„Tai LGBT+ pasipriešinimo judėjimo triumfas homofobiškiausioje Europos Sąjungos šalyje“, – sakoma jos pareiškime.

E. Podlesna buvo areštuota 2019 metais, per anksti ryte policijos surengtą reidą jos bute. Ji buvo kelias valandas laikoma ir klausinėjama dėl minimų plakatų, kurie buvo išklijuoti visame Plocke. Teismas vėliau sakė, kad sulaikymas buvo nebūtinas, ir nurodė sumokėti maždaug 1,7 tūkst. eurų kompensaciją.

Pakeistas Čenstakavos Dievo Motinos paveikslas sulaukė didžiulio dėmesio ir dabar yra labai gerai atpažįstamas atvaizdas Lenkijoje, kartais naudojamas per protesto akcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.