Rusijoje į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukta profesinė Gydytojų sąjunga

Rusija trečiadienį uždėjo „užsienio agento“ etiketę medikų profsąjungai, palaikančiai ryšius su įkalintu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu, tačiau grupė pažadėjo ir toliau ginti gydytojų ir ligoninių darbuotojų interesus.

 Rusijoje į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukta profesinė Gydytojų sąjunga.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusijoje į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukta profesinė Gydytojų sąjunga.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-03 17:31

Gydytojų sąjunga dėmesio sulaukė dėl savo kritikos Maskvos valdžiai dėl pareigūnų atsako į koronaviruso pandemiją. Ji kaltino valdžios pareigūnus neapsaugojus medikų ir nepripažinus tikrojo pandemijos masto.

Sąjungos vadovė Anastasija Vasiljeva yra A. Navalno asmeninė gydytoja. Medikė buvo nufilmuota pianinu skambinanti Ludwigo van Beethoveno kūrinį, kai policija sausį darė kratą jos namuose.

Jos vadovaujama organizacija trečiadienį buvo įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą, sakoma Teisingumo ministerijos pranešime naujienų agentūrai AFP.

Minimas terminas kelia asociacijų su sovietiniais laikais, kai užsienio agentais buvo vadinami nepatriotiški valdžios kritikai, neva papirkti Vakarų valstybių. „Užsienio agentams“ priskiriamos grupės Rusijoje privalo atskleisti savo finansavimo šaltinius, darbuotojus ir žymėti savo publikacijas atitinkama „užsienio agento“ žyma. Už šių reikalavimų nevykdymą numatytos baudos.

Ministerija kaltina Gydytojų sąjungą gaunant „finansavimą iš užsienio“ ir dalyvavimu „politinėje“ veikloje.

Oftalmologė A. Vasiljeva buvo sulaikyta sausį už dalyvavimą proteste, kurio dalyviai reikalavo A. Navalno paleidimo.

Drauge su kitais A. Navalno bendražygiais ji buvo apkaltinta dėl COVID-19 įvestų apribojimų pažeidimais.

2018 metais įkurta Gydytojų sąjunga pandemijos pradžioje informavo, kad medikams trūksta apsaugos ir testavimo priemonių, ir sakė, kad valdžia oficialiai skelbia mažesnį mirusių medikų skaičių, negu yra iš tikrųjų.

Gydytojų sąjungos atstovė Aleksanda Zacharova patikino, kad ši 42 Rusijos regionuose veikianti profesinė sąjunga negauna finansavimo iš užsienio.

Pasak jos, sąjunga tęs savo veiklą, nepaisant šios etiketės.

„Daug gydytojų yra sunkioje padėtyje, todėl mes planuojame ir toliau jiems padėti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pirmasis Rusijos „užsienio agentų“ įstatymas, nukreiptas prieš finansavimą iš užsienio gaunančias nevyriausybines organizacijas ir sėkmingai pritaikytas žmogaus teisių gynimo grupėms, buvo priimtas 2012 metais. Vėliau buvo priimtos šio įstatymo pataisos, leidžiančios „užsienio agentams“ priskirti žiniasklaidos organizacijas ir fizinius asmenis.

Daug „užsienio agentėmis“ įvardytų nevyriausybinių organizacijų buvo priverstos užsidaryti, nes dėl įvestų priemonių veikti joms tapo per sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.