Mianmare po kruviniausios dienos po perversmo protestuotojai vėl išėjo į gatves ES įšaldo plėtros pagalbą Mianmarui

Ryžtingai nusiteikę protestuotojai ketvirtadienį sugrįžo į Mianmaro miestų gatves po kruviniausios dienos nuo vasario pradžioje įvykdyto karinio perversmo, per kurią chuntai jėga malšinat protestus žuvo dešimtys žmonių.

Mianmare po kruviniausios dienos po perversmo protestuotojai vėl išėjo į gatves.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Mianmare po kruviniausios dienos po perversmo protestuotojai vėl išėjo į gatves.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-04 10:39, atnaujinta 2021-03-04 17:30

Tuo metu galingosios pasaulio valstybės pasmerkė „brutalų smurtą“ šioje Pietryčių Azijos šalyje.

Jungtinių Tautų duomenimis, trečiadienį per protestus Mianmare žuvo mažiausiai 38 žmonės. Internetu tiesiogiai transliuotuose vaizduose buvo matyti, kaip saugumo pajėgos šaudo į minias, taip pat buvo matyti kruvinų protestuotojų su šautinėmis žaizdomis galvose.

Mianmaro kariuomenė vasario 1 dieną įvykdė perversmą, nutraukusį dešimtmetį trukusį demokratijos eksperimentą ir išprovokavusį masinius protestus, kuriems malšinti chunta vis dažniau pasitelkia mirtiną jėgą.

Jungtinės Valstijos „pasibaisėjusios ir pasipiktinusios“ trečiadienio smurtu, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Raginame visas šalis vieningai pasmerkti brutalų Birmos kariuomenės smurtą prieš savo šalies žmones“, – sakė jis, paminėdamas Mianmaro ankstesnį pavadinimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo ruožtu paragino „nedelsiant nutraukti represijas Mianmare“.

Nuo vasario 1-osios, kai kariškiai perėmė valdžią, žuvo daugiau kaip pusšimtis žmonių, trečiadienį sakė Jungtinių Tautų pasiuntinė Mianmarui Christine Schraner Burgener.

Ketvirtadienį protestuotojai vėl išėjo į gatves didžiausiuose šalies miestuose Jangone ir Mandalėjuje, taip pat virtinėje kitų miestų ir miestelių, tapusių protestų židiniais.

Jangono – šalies komercinio centro – San Čaungo rajone, kuriame pastarosiomis dienomis tvyrojo chaosas, buvo sutelktos gausios saugumo pajėgos, siekiant užkirsti kelią burtis protestuotojams.

Šio gyvenamojo rajono, kuriame įsikūrę daug populiarių kavinių, restoranų ir barų, gatvėse ketvirtadienį iškilo barikados iš smėlio maišų, padangų, plytų ir spygliuotos vielos.

Praeiviai mindė ant žemės priklijuotus atspausdintus chuntos lyderio Mino Aungo Hlaingo portretus. Protestuotojai priklijavo protestus vildamiesi sulėtinti saugumo pajėgas, nes jos nesiryžtų ant jų lipti.

„Trečiadienis buvo siaubinga diena... Buvo skaudu sužinoti, kad Mianmaro kariuomenė taip ir nepasikeitė nuo 1962-ųjų“, – naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistė Thinzar Shunlei Yi.

Tačiau „dabar mūsų pareiga – priešintis“, sakė ji, žadėdama kasdien eiti protestuoti.

JT teisių komisarė ragina Mianmaro kariuomenę „liautis žudyti“ protestuotojus

Mianmare po vasario 1 dieną įvykdyto valstybės perversmo iš viso žuvo mažiausiai 54 žmonės, taip pat buvo sulaikyta per 1,7 tūkst. asmenų, ketvirtadienį pareiškė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet, ragindama kariuomenę nutraukti „žiaurų susidorojimą“.

„Mianmaro kariuomenė turi liautis žudyti ir kalinti protestuotojus“, – pareiškime sakė M. Bachelet.

Jame priduriama: „Visiškai bjauru, kad saugumo pajėgos naudoja kovinius šaudmenis prieš taikius protestuotojus visoje šalyje.“

ES įšaldo plėtros pagalbą Mianmarui

Paaštrėjus smurtui prieš demonstrantus Mianmare, ES stabdo plėtros pagalbą šaliai, praneša agentūra „Reuters“.

Siekiama, kad būtų užkirstas kelias pučistams po karinio perversmo gauti finansinę paramą, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisija. ES lėšos paprastai, be kita ko, buvo skiriamos mokykloms ir kaimo plėtrai. Per kelerius metus suma siekė šimtus milijonų eurų.

Prekybos atstovas Ženevoje sakė, jog ES informavo Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), kad stabdomas bet koks plėtros bendradarbiavimas, kuris reikštų paramą Mianmaro kariškiams.

Mianmaro kariuomenė vasario pradžioje nuvertė civilinę vyriausybę. Nuo tada nesiliauja masiniai protestai, saugumo pajėgos prieš protestuotojus naudoja jėgą. Vien tik trečiadienį, JT duomenimis, žuvo 38 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.