Armėnijos prezidentas kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininko atleidimo

Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu įvertinti įstatymo dėl karo tarnybos ir kario statuso atitiktį Konstitucijai per krizę, susijusią su kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininko Oniko Gaspariano atleidimu iš pareigų.   

Konstitucinio Teismo nutartis gali itin rimtai paveikti jau priimtus sprendimus, taip pat esamus ir būsimus procesus aiškinant įstatymą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Konstitucinio Teismo nutartis gali itin rimtai paveikti jau priimtus sprendimus, taip pat esamus ir būsimus procesus aiškinant įstatymą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-10 10:19

„Kreiptis į Konstitucinį Teismą paskatino egzistuojančios šio įstatymo taikymo praktikos problemos, kuriuos tapo akivaizdžios ministrui pirmininkui pareiškus iniciatyvą atleisti iš pareigų ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininką ir dėl vėlesnių konstitucinių teisinių procesų“, – nurodė prezidentūros spaudos tarnyba. 

Anot jos, Konstitucinio Teismo nutartis gali itin rimtai paveikti jau priimtus sprendimus, taip pat esamus ir būsimus procesus aiškinant įstatymą.    

„Armėnijos prezidentas tikisi, kad esant galimybei greitai priimtas sprendimas įneš teisinio aiškumo ir padės įveikti krizę“, – pažymėjo prezidento administracijos atstovai. 

Įtampa Armėnijoje smarkiai paaštrėjo vasario 25 dieną, kai kariuomenės Vyriausiasis štabas pareikalavo ministro pirmininko Nikolo Pašiniano ir jo vyriausybės atsistatydinimo. Šis reikalavimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Armėnijos prezidentas pasirašė įsaką dėl Vyriausiojo štabo viršininko pirmojo pavaduotojo Tirano Chačatriano atleidimo iš pareigų. Įsakas buvo pasirašytas N. Pašiniano iniciatyva. 

Vasario 25 dieną N. Pašinianas pateikė prezidentui siūlymą atleisti iš pareigų Vyriausiojo štabo viršininką O. Gasparianą, tačiau A. Sargsianas nepasirašė atitinkamo įsako.  

Vasario 28 dieną prezidento administracija sulaukė pakartotinio premjero teikimo atleisti iš pareigų Vyriausiojo štabo viršininką. 

Kovo 2 dieną A. Sargsianas nusprendė nepasirašyti ir pakartotinio teikimo. Prezidentūros spaudos tarnyba informavo, kad valstybės vadovas nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą.   

Antradienį Armėnijos opozicija visiškai užblokavo įėjimą į parlamentą, pareiškusi, kad ministras pirmininkas ir jo politinį komanda „galės patekti į parlamentą tik dėl N. Pašiniano atsistatydinimo klausimo“.

Trečiadienį 16 val. opozicija organizuoja naują mitingą.  

Anksčiau antradienį prezidentas A. Sargsianas pareiškė, kad N. Pašinianui teks atsakomybė už kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininko Oniko Gaspariano atleidimo iš pareigų politines pasekmes.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų