Atsistatydinti spaudžiamas Armėnijos premjeras paskyrė naują kariuomenės vadą

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas trečiadienį paskyrė naują kariuomenės vadą, įsigaliojus jo sprendimui atleisti iš pareigų ankstesnį ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininką, atsidūrusį šalį purtančios politinės krizės epicentre.

N. Pašinianas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
N. Pašinianas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 2:29 PM

Praėjusį mėnesį premjeras nurodė atleisti iš pareigų kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininką Oniką Gasparianą. N. Pašinianas apkaltino generolą pulkininką bandymu įvykdyti perversmą, kai šis paragino ministrą pirmininką ir jo vyriausybę atsistatydinti.

N. Pašinianas jaučia vis didesnį spaudimą trauktis iš premjero posto dėl savo veiksmų per pernai rudenį ginčijamame Kalnų Karabache vykusį karą, per kurį šaliai teko perleisti kai kurias savo teritorijas Azerbaidžanui.

Vasario 25 dieną O. Gasparianui paraginus N. Pašinianą trauktis, kilo masiniai protestai, per kuriuos sostinės Jerevano gatves užtvindė tiek premjero šalininkai, tiek jo kritikai.

Trečiadienį N. Pašinianas pareiškė, kad prieš dvi savaites jo paskelbtas įsakas dėl kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininko atleidimo iš pareigų įsigaliojo.

Premjeras „paragino prezidentą Armeną Sargsianą paskirti generolą leitenantą Artaką Davtianą naujuoju Vyriausiojo štabo viršininku“, naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovė spaudai.

O. Gasparianas nenoriai sutiko palikti pareigas, nurodęs, kad skųs N. Pašiniano įsaką dėl jo atleidimo.

„Kad būtų užtikrinta Konstitucijos ir įstatymų viršenybė Armėnijoje... aš kreipiausi į administracinį teismą“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.

„Toliau tarnausiu tėvynei ir Armėnijos žmonėms kitu statusu“, – sakė O. Gasparianas ir pridūrė, kad „išspręsti dabartinę krizę bus galima tik atsistatydinus ministrui pirmininkui ir sušaukus pirmalaikius rinkimus“.

Protestuotojai reguliariai išeina į Jerevano gatves reikalauti N. Pašiniano atsistatydinimo nuo pernai lapkričio, kai jis tarpininkaujant Maskvai sudarė taikos susitarimą su Azerbaidžanu, užbaigusį šešias savaites trukusias nuožmias kautynes, per kurias žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Pagal tą susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užimtos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus, o regione buvo dislokuoti rusų taikdariai.

Armėnams tai buvo tragiškas posūkis po 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusio pirmojo karo, pakeitęs dešimtmečius jų puoselėtą naratyvą apie nugalėtojus, kurie vos kiek daugiau nei per du mėnesius virto pralaimėtojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.