Briuselis perspėja apie pavojų spaudos laisvei Vengrijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje

Europos Komisija trečiadienį perspėjo apie „nerimą keliančius įvykius“, susijusius su žiniasklaidos laisvės padėtimi rytinėse valstybėse narėse Vengrijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje, europarlamentarams svarstant šį klausimą Briuselyje.

 Briuselis perspėja apie pavojų spaudos laisvei Vengrijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Briuselis perspėja apie pavojų spaudos laisvei Vengrijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-10 22:56

„Stiprūs lyderiai yra tie, kurie įgyja pagarbą savo veiksmais, sutinka su nuomonių įvairove ir leidžia tinkamai informuoti piliečius, o ne tie, kurie bando nutildyti kritikų balsus“, – Europos Parlamentui sakė EK pirmininkės pavaduotoja Vera Jourova.

„Deja, pastaraisiais mėnesiais įvyko dar daugiau nerimą keliančių įvykių“, – pridūrė ji.

Vengrijoje, pažymėjo EK vicepirmininkė, iš eterio buvo priversta pasitraukti populiari nepriklausoma radijo stotis „Klubradio“, kritikavusi premjero Viktoro Orbano dešiniųjų vyriausybę.

V. Jourova taip pat atkreipė dėmesį į Lenkijos transliuotojų skundus dėl planų apmokestinti nepriklausomus leidinius reklamos mokesčiu, kuris, jų teigimu, suvaržytų pliuralizmą.

Už įstatymų viršenybės priežiūrą Bendrijoje atsakinga EK narė taip pat pasmerkė Slovėnijos vyriausybės „mėginimus pakirsti nacionalinės naujienų agentūros nenutrūkstamą finansavimą ir nepriklausomumą bei dažnas žodines atakas prieš žurnalistus“.

„Kiekvienu iš šių atvejų Komisija palaiko ryšius su nacionalinėmis valdžios institucijomis ir toliau stebi situaciją“, – pabrėžė V. Jourova.

„Leiskite jus užtikrinti, kad Komisija imsis veiksmų, kai iškils problemų dėl nacionalinių įstatymų ar sprendimų neatitikimo ES taisyklėms“, – pridūrė ji.

Šie vėliausi įvykiai kursto ir taip augantį nerimą dėl grėsmės demokratinėms normoms minimose trijose valstybėse narėse, vis labiau į autoritarizmą krypstančioms vyriausybėms sulaukiant kaltinimų, be kita ko, kėsinantis į teismų bei žiniasklaidos nepriklausomumą.

Komisija dėl šios priežasties Lenkijai ir Vengrijai nusiuntė kelis „įspėjimus dėl pažeidimų“, o Europos Teisingumo Teismas patvirtino kelis EK skundus. Tačiau šie žingsniai neįtikino šių šalių vyriausybių pakeisti politinį kursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.