Lenkija ir Vengrija apskundė ES finansavimo susiejimą su teisės viršenybės laikymusi

Lenkija ir Vengrija ketvirtadienį pateikė skundą Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT) dėl Bendrijos biudžeto mechanizmo, susiejančio išmokas Bendrijos narėms su teisės viršenybės principo laikymusi.

Toks šalių žingsnis reiškia, kad naujasis Europos Sąjungos biudžeto mechanizmo įsigaliojimas yra atidedamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Toks šalių žingsnis reiškia, kad naujasis Europos Sąjungos biudžeto mechanizmo įsigaliojimas yra atidedamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2021, 3:10 PM

Toks šalių žingsnis reiškia, kad naujasis Europos Sąjungos biudžeto mechanizmo įsigaliojimas yra atidedamas.

„Manome, kad tokie sprendimai neturi teisinio pagrindimo, kylančio iš Bendrijos sutarčių, trukdo valstybių narių kompetencijoms ir pažeidžia Europos Sąjungos teisę“, – rašoma Lenkijos vyriausybės pranešime.

Vėliau ketvirtadienį apie analogišką žingsnį paskelbė Budapeštas.

„Kartu su Lenkija ginčijame sąlygiškumo taisyklę Europos Sąjungos Teisingumo Teisme“, – feisbuke pareiškė Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga.

„Negalime taikyti ES teisės aktų, kurie rimtai pažeidžia teisinio tikrumo principą“, – pridūrė ji.

ESTT patvirtino, kad ieškinius pateikė abi šios šalys.

Abi šalis Bendrija jau anksčiau kritikavo dėl galimų teisės viršenybės principo pažeidimų.

Pernai Lenkija ir Vengrija dėl to blokavo 1,8 trln. eurų vertės ES biudžetą ir ekonomikos gaivinimo paketą.

Bendrijos viršūnių susitikime gruodį lyderiai pasiekė kompromisą, kad mechanizmas nebus taikomas tol, kol dėl jo teisinio pagrįstumo pasisakys ESTT.

Varšuvos išplatintame pranešime teigiama, kad ES „neturi kompetencijos apibrėžti „teisinės valstybės“ ar nustatyti sąlygų, pagal kurias vertinama, kaip laikomasi tokių principų“.

„Nors „teisinė valstybė“ yra bendra ES šalių narių vertybė, jos turinio negalima formuoti savavališkai priimant sprendimus, nepaisant nacionalinės tapatybės ir teisinių sistemų bei tradicijų įvairovės“, – rašoma jame.

Pareiškime teigiama, kad „politizuotas ES taisyklių aiškinimas“ yra „labai rimtas pavojus ne tik Lenkijai, bet ir visai Europos Sąjungai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.