Didžiojo septyneto šalys ragina Kiniją liautis engti Honkongo demokratijos šalininkus

Didžiojo septyneto (G-7) valstybės penktadienį pareikalavo, kad Kinija vykdytų įsipareigojimus Honkongui ir liautųsi engti demokratijos aktyvistus, Pekinui užsimojus iš pagrindų pertvarkyti autonominio miesto rinkimų sistemą.

Kinijos parlamentas, faktiškai vien tvirtinantis vyriausybės sprendimus, ketvirtadienį priėmė rinkimų reformų projektą, kuriame sakoma, kad Honkongui vadovauti gali tik „patriotai“<br>Liau Chung-ren/ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Kinijos parlamentas, faktiškai vien tvirtinantis vyriausybės sprendimus, ketvirtadienį priėmė rinkimų reformų projektą, kuriame sakoma, kad Honkongui vadovauti gali tik „patriotai“<br>Liau Chung-ren/ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 9:10 AM

Kinijos parlamentas, faktiškai vien tvirtinantis vyriausybės sprendimus, ketvirtadienį priėmė rinkimų reformų projektą, kuriame sakoma, kad Honkongui vadovauti gali tik „patriotai“, nors šiai buvusiai Jungtinės Karalystės kolonijai turėjo būti garantuota atskira sistema pagal 1997 metais įvykusio teritorijos grąžinimo sutartį.

„Toks sprendimas aiškiai rodo, kad žemyninės Kinijos valdžia pasiryžusi eliminuoti nepritariančius balsus ir nuomones Honkonge“, – sakoma bendrame pranešime, paskelbtame Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Jungtinių Valstijų ir paremtame Europos Sąjungos.

G-7 diplomatijos vadovai pareiškė „raginantys Kinijos ir Honkongo valdžią atkurti pasitikėjimą Honkongo politinėmis institucijomis ir užbaigti palainkančiųjų demokratines vertybes nepagrįstą engimą“.

„Honkongo žmonėms turėtų būti pasitikima, kad jie atiduoda savo balsu už Honkongo geriausius interesus. Skirtingų nuomonių aptarimas, o ne jų tildymas, yra būdas užtikrinti Honkongui stabilumą ir klestėjimą“, – pridūrė galingosios valstybės.

Pekinas atmetinėjo ankstesnius tarptautinius perspėjimus dėl padėties Honkonge ir praeitais metais primetė miestu drakonišką saugumo įstatymą, kuriuo naudojamasi aktyvistams suiminėti.

Šių veiksmų buvo imtasi Honkongą 2019 metais sukrėtus didelio masto ir kai kada smurtiniams protestams prieš Pekino įtakos stiprinimą ir tarptautinio finansų centro unikalių laisvių varžymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.