Mianmaro pajėgoms toliau slopinant protestus žuvo dar mažiausiai keturi žmonės

Mianmaro saugumo pajėgos šeštadienį vėl panaudojo letalią jėgą prieš protestus dėl praėjusį mėnesį įvykdyto karinio perversmo ir kovinėmis kulkomis nušovė keturis žmones.

Mianmaro saugumo pajėgos šeštadienį vėl panaudojo letalią jėgą prieš protestus dėl praėjusį mėnesį įvykdyto karinio perversmo.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Mianmaro saugumo pajėgos šeštadienį vėl panaudojo letalią jėgą prieš protestus dėl praėjusį mėnesį įvykdyto karinio perversmo.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 2:25 PM

Apie tris žuvusius žmones pranešama iš antrojo pagal dydį šalies miesto Mandalėjaus. Dar vienas žmogus žuvo centriniame Pjajės mieste. Taip pat yra daug pranešimų socialinėje žiniasklaidoje apie žuvusius žmones, skelbiama abiejose šiose vietose žuvusių ir sužeistų žmonių nuotraukų.

Nepriklausomas Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas dėl žmogaus teisių Mianmare Tomas Andrewsas ketvirtadienį sakė, jog „patikimi pranešimai“ rodo, kad saugumo pajėgos šioje Pietryčių Azijos valstybėje jau nužudė mažiausiai 70 žmonių. Taip pat daugėja įrodymų apie nusikaltimus žmoniškumui, vykdomus po to, kai kariškiai nušalino išrinktą civilinės lyderės Aung San Suu Kyi vyriausybę.

Pranešimuose socialinėje žiniasklaidoje sakoma, kad penktadienį vakare trys žmonės buvo nušauti didžiausiame Mianmaro mieste Jangone, kur gyventojai pastarąją savaitę išeina į gatves, nepaisydami 20 val. prasidedančios komendanto valandos.

Pranešama, kad du žmonės nuo kulkų žuvo Jangono Taketos rajone, kur buvo vaikomas protestas prie policijos nuovados. Minia čia buvo susirinkusi reikalauti trijų jaunuolių, anksčiau penktadienį suimtų savo namuose, paleidimo. Internete buvo paskelbtos nuotraukos, kuriose, kaip teigiama, matyti du žuvę žmonės. Trečias penktadienį žuvęs žmogus yra 19-metis, nušautas Hlaingo rajone, sakoma pranešimuose.

Naktiniai protestai gali atspindėti agresyvesnę nuostatą dėl savigynos nei propaguoja kai kurie protestuotojai. Policija naktimis agresyviai patruliuodavo gyvenamuosiuose rajonuose, baugindama žmones šaudydavo į orą ir sprogdindavo kurtinamąsias granatas. Policininkai taip pat vykdo tikslinius reidus, išsiveža žmones iš jų namų. Žinomi mažiausiai du atvejai, kai sulaikytieji per kelias valandas po arešto policijoje mirė.

Vasario 1-osios perversmas panaikino kelerius metus lėtai darytą pažangą siekiant demokratijos Mianmare, kur penkis dešimtmečius geležiniu kumščiu valdė karinė valdžia, nulėmusi šalies tarptautinę izoliaciją ir sankcijas.

Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) vadovavo sugrįžimui prie civilinio valdymo triuškinamai laimėjusi 2015 metų rinkimus. Pernai per rinkimus partija užsitikrino dar didesnę persvarą ir praėjusį mėnesį turėjo prasidėti jos antra penkerių metų kadencija, bet kariškiai sulaikė Aung San Suu Kyi, prezidentą Winą Myintą ir kitus vyriausybės narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.