Penkios ES valstybės siekia viršūnių susitikimo dėl „nesąžiningo“ vakcinų platinimo

Austrija, Čekija, Slovėnija, Bulgarija ir Latvija paragino surengti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą ir aptarti „didžiulius skirtumus“ skirstant vakcinas nuo COVID-19, rodo šeštadienį paskelbtas laiškas.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas penktadienį užsiminė, jog kai kurios ES narės galėjo pasirašyti „slaptų kontraktų“ su vakcinų kompanijomis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas penktadienį užsiminė, jog kai kurios ES narės galėjo pasirašyti „slaptų kontraktų“ su vakcinų kompanijomis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 1:11 PM, atnaujinta Mar 13, 2021, 3:20 PM

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas penktadienį užsiminė, jog kai kurios ES narės galėjo pasirašyti „slaptų kontraktų“ su vakcinų kompanijomis, kad gautų daugiau dozių nei joms priklauso pagal bendrus bloko susitarimus.

S. Kurzas ir keturi jo kolegos penktadienį nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui. Laiške teigiama, kad „vakcinų dozes farmacijos kompanijos atskiroms ES narėms tiekia nevienodai“.

„Jei ši sistema gyvuos, ji... iki vasaros nulems didžiulius valstybių narių skirtumus, dėl kurių kai kurios [šalys] galės po kelių savaičių pasiekti bandos imunitetą, o kitos smarkiai atsiliks, – sakoma laiške. – Todėl raginame jus... kuo greičiau surengti lyderių diskusiją šiuo svarbiu klausimu.“

Vienas Europos Komisijos atstovas sakė, kad institucija gavo šį laišką ir kad „mes dabar jį nagrinėjame bei atsakysime tinkamu laiku“.

„Turgūs“

S. Kurzas penktadienį kalbėjo apie „turgus“, kur kai kurios valstybės narės sudarė papildomų susitarimų su skiepų kompanijomis, bet ES atstovas sakė, kad šalys gali „prašyti daugiau ar mažiau konkrečios vakcinos“.

Vis dėlto Austrijos sveikatos apsaugos ministerija atmetė S. Kurzo pareiškimus ir pakartojo ES pareiškimą, kad kiekviena valstybė narė gali nurodyti, kiek įvairių vakcinų dozių nori įsigyti.

„Tai buvo labai proporcingos ir skaidrios derybos“, – šeštadienį interviu visuomeniniam transliuotojui sakė ministerijos generalinė sekretorė Ines Stilling.

Visgi Čekijos premjeras Andrejus Babišas šeštadienį per „Twitter“ parašė, kad kol vakcinavimo mastas taps pakankamai didelis viruso plitimui sustabdyti, „atsargos iš tiesų turėtų būti paskirstomos tarp [ES] valstybių narių pagal jų gyventojų skaičių“.

ES dėl savo vakcinavimo kampanijos vangumo kaltina tiekimo ir pristatymo problemas. Blokas pagal bent viena doze paskiepytų žmonių procentą gerokai atsilieka nuo JAV, Izraelio ir Jungtinės Karalystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.