JT: Mianmare per neramumus auga mirčių skaičius, šimtai dingusių žmonių

Jungtinės Tautos antradienį viešai pasmerkė didėjantį žuvusiųjų skaičių po vasario 1 dienos karinio perversmo Mianmare ir perspėjo, kad sulaikyti protestuotojai patiria kankinimų, o dar šimtai žmonių yra dingę.

 Jungtinės Tautos antradienį viešai pasmerkė didėjantį žuvusiųjų skaičių po vasario 1 dienos karinio perversmo Mianmare ir perspėjo, kad sulaikyti protestuotojai patiria kankinimų, o dar šimtai žmonių yra dingę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Tautos antradienį viešai pasmerkė didėjantį žuvusiųjų skaičių po vasario 1 dienos karinio perversmo Mianmare ir perspėjo, kad sulaikyti protestuotojai patiria kankinimų, o dar šimtai žmonių yra dingę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-16 17:06

„Žūčių skaičius per pastarąją savaitę labai išaugo Mianmare, kur saugumo pajėgos vis agresyviau naudoja mirtiną jėgą prieš taikius protestuotojus“, – sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Ravina Shamdasani.

Ji nurodė, kad biuro patvirtintais duomenimis nuo vasario 1 dienos malšinant protestus žuvo iš viso 149 žmonės, tačiau tikrasis aukų skaičius tikrai gali būti gerokai didesnis.

Politinių kalinių paramos asociacijos (AAPP) duomenimis, žuvo daugiau nei 180 žmonių, iš jų 74 – praeitą sekmadienį.

R. Shamdasani taip pat perspėjo, kad saugumo pajėgos ir toliau suiminėja žmones visoje šalyje. Šiuo metu sulaikyti yra mažiausiai 2 084 asmenys.

„Taip pat pasirodė labai neraminančių pranešimų apie kankinimus sulaikymo vietose“, – sakė ji.

JT žmogaus teisių biuras nustatė „mažiausiai penkias mirtis per pastarąsias savaites areštinėse“, nurodė atstovė. Ji pridūrė, kad „mažiausiai ant dviejų aukų kūnų buvo fizinio smurto žymių, rodančių, kad jie buvo kankinami“.

„Priverstiniai dingimai“

Be to „šimtai neteisėtai sulaikytų žmonių iki šiol yra dingę, ir jų (dingimo) nepripažįsta karinė valdžia“, kalbėjo R. Shamdasani.

Pasak jos, tai „prilygsta priverstiniams dingimams“.

Šis JT biuro atstovės pareiškimas nuskambėjo Mianmaro saugumo pajėgoms vis dažniau naudojant mirtiną jėgą prieš protestuotojus, nepaisant tarptautinės bendruomenės raginimų elgtis santūriai.

Mianmarą purto neramumai nuo vasario 1 dienos pučo, per kurį buvo nušalinta ir sulaikyta civilinės vyriausybės vadovė Aung San Suu Kyi. Tai sukėlė masinius protestus, per kuriuos tūkstančiai perėjimo prie demokratinio valdymo reikalaujančių žmonių išeina į gatves.

R. Shamdasani išreiškė susirūpinimą, kad JT žmogaus teisių biurui vis sunkiau patvirtinti gaunamos informacijos patikimumą dėl karo padėties įvedimo keliuose Jangono ir jo priemiesčių municipalitetuose bei Mandalėjuje.

Be to daugelis darbininkų gyvenamų rajonų, kur žuvo žmonės, buvo atkirsti nuo pasaulio, valdžiai blokavus ryšį.

Šalyje vykstantis susidorojimas su žiniasklaidos atstovais taip pat apsunkina galimybes gauti informacijos. Mianmare suimti mažiausiai 37 žurnalistai, penkios didžiosios Mianmaro naujienų agentūros neteko licencijų.

JT žmogaus teisių biuras nurodė, kad pastarosiomis dienomis žuvusiųjų skaičius labai išaugo. Pirmadienį žuvo 11 žmonių, sekmadienį – 39, o šeštadienį – 18.

Pasak R. Shamdasani, į aukų skaičių, kuris iš tikrųjų turėtų būti didesnis, įtraukti žmonės, žuvę Jangonui priklausančiame Hlaing Tarjaro municipalitete „per saugumo pajėgų... smurtinį susidorojimą, kai nežinomi asmenys padegė Kinijos valdomas arba jos investicijų gavusias gamyklas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.