Čečėnų policija skundžiasi V. Putinui dėl „bjauraus“ laikraščio

Vienas Čečėnijos specialiųjų pajėgų padalinys paprašė prezidento Vladimiro Putino apsaugoti jį nuo nepriklausomo laikraščio „Novaja gazeta“, registruojančio teisių pažeidimus šioje respublikoje, „bjaurių išpuolių“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 2:59 PM

„Novaja gazeta“, kurį 1993 metais padėjo įsteigti buvęs sovietų lyderis Michailas Gorbačiovas, yra tarp nedaugelio leidinių, tebekritikuojančių V. Putino politiką.

Pirmadienį laikraštis paskelbė elitinių čečėnų policijos pajėgų vieno buvusio nario liudijimą apie jo dalyvavimą šiame regione sulaikant ir be teismo nužudant dešimtis žmonių.

Trečiadienį vakare paskelbtame pareiškime Achmato Kadyrovo – Čečėnijos autoritariško lyderio Ramzano Kadyrovo nužudyto tėvo – vardu pavadintas policijos pulkas kreipėsi į V. Putiną prašydamas atkreipti dėmesį į „Novaja gazeta“ „bjaurius išpuolius“ prieš pulko narius.

„Esame pasirengę įvykdyti bet kokius jūsų įsakymus“, – sakoma socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbtame pareiškime, kuriame šis opozicijos laikraštis kaltinamas „tikru informaciniu karu“ prieš juos.

„Mums ne naujiena kovoti su Rusijos priešais atviroje kovoje“, – nurodė Achmato Kadyrovo pulkas ir pavadino leidinį Vakarų saugumo tarnybų „ruporu“.

Pareiškime taip pat sakoma, kad nėra jokio skirtumo tarp „tarptautinių teroristų“ ir „pseudožurnalistų“.

„Kritiški straipsniai“

R. Kadyrovas Čečėniją pradėjo valdyti po dviejų Rusijos pajėgų ir separatistų karų, įvykusių 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir 1-ajame šio amžiaus dešimtmetyje.

Jo režimas smerkiamas dėl teisių gynėjų persekiojimo ir įtariamo oponentų kalinimo bei kankinimo.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį sakė, kad prezidentas negali kištis, ir pasiūlė čečėnų policijai kreiptis į teismus, jei ji nori viešai apginti savo reputaciją.

„Taip, šis laikraštis skelbia kritiškus straipsnius, – sakė D. Peskovas. – Tačiau žurnalistams tikrai nereiktų grasinti.“

Pirmadienį „Novaja gazeta“ pareiškė, kad jos biurai Maskvoje tapo „cheminės atakos“ taikiniu.

Pasak laikraščio, prie įėjimo buvo išpilta kažkokia nežinoma medžiaga, o jos skleidžiamas aitrus kvapas buvo jaučiamas patalpose ir gatvėje.

Laikraštis ir anksčiau yra patyręs virtinę atakų prieš redakciją ir žurnalistus.

2017 metų balandį „Novaja gazeta“ redakcija gavo laišką voke su nežinomais baltais milteliais. 2018 metų spalį nežinomi asmenys prie laikraščio redakcijos paliko tris narvus su avimis, ant kurių buvo užmautos liemenės su užrašais „Spauda“. Panašiu metu prie pastato buvo aptiktas laidotuvių vainikas su grasinimais žurnalistui Denisui Korotkovui. Vėliau ten pat buvo rastas krepšelis su nupjauta avino galva ir grasinimu, adresuotu jau visai redakcijai.

2006 metais Maskvoje prie savo namų buvo nušauta garsi „Novaja gazeta“ žurnalistė Ana Politkovskaja, tyrusi Kremliaus karą Čečėnijoje.

2017-aisiais teismas dėl garsaus Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymo nuteisė vieną buvusį saugumo pajėgų pareigūną iš Čečėnijos ir skyrė jam 20 metų įkalinimo bausmę. Dar keturi vyrai buvo nuteisti dėl dalyvavimo 2015 metais įvykdant šią žmogžudystę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.