Danija nebevartos pavadinimo „Baltoji Rusija“ – priėmė sprendimą keisti į „Belarus“

Danijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė apie sprendimą pakeisti oficialų danišką Baltarusijos pavadinimą.

Danijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė apie sprendimą pakeisti oficialų danišką Baltarusijos pavadinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Danijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė apie sprendimą pakeisti oficialų danišką Baltarusijos pavadinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Danų užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Danų užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-19 15:27, atnaujinta 2021-03-20 00:05

„Ateityje URM vietoje „Hviderusland“ (dan. Baltoji Rusija) vartos pavadinimą „Belarus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministerijos atstovai.

Danų užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas taip komentavo šį sprendimą: „Mums atėjo laiko vartoti terminą, priimtiną Baltarusijos pilietinei visuomenei ir gyventojams.“

Pernai spalį Danijoje lankėsi baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja. Per susitikimą su ja J. Kofodas pažymėjo, kad Kopenhaga steigia Naujosios demokratijos fondą, iš kurio, be kita ko, buvo planuota remti ir baltarusių pilietinę visuomenę.

Tuomet S. Cichanouskaja taip pat susitiko su danų premjere Mette Frederiksen, Danijos NVO ir profesinių sąjungų atstovais.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Protestuotojai reikalauja jo atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo.

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė S. Cichanouskaja savo kandidatūrą iškėlė vietoje savo vyro Siarhejaus, valdžiai užkirtus jam kelią siekti prezidento posto ir jį suėmus. Remiantis oficialiais rezultatais, ji užėmė antrą vietą ir sulaukė daugiau nei 10 proc. rinkėjų palaikymo.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają.

Baltarusijos lietuviško pavadinimo klausimas

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, atsižvelgdamas į panašų S. Cichanouskajos prašymą, sausį į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) dėl galimybės pakeisti oficialų Baltarusijos pavadinimą. Diplomatijos vadovas sakė norįs inicijuoti istorikų ir kalbininkų diskusiją, kuri būtų „prasminga, prisidedanti prie Baltarusios tautos savimonės formavimosi“.

S. Cichanouskaja laiške ministrui kvietė lietuviškąjį Baltarusijos pavadinimą keisti į artimesnę šiai šaliai formą „Baltarusia“, sakydama, kad toks Lietuvos sprendimas išreikštų pagarbą kaimyninės valstybės suverenumui ir „palaikytų baltarusių tautos kalbinę ir kultūrinę tapatybę“.

Tačiau VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis sakė nematąs galimybių svarstyti Baltarusijos pavadinimo keitimo dėl padėties šioje valstybėje, bet neatmestų to, pasikeitus A. Lukašenkos režimui.

Jis sakė, kad komisija „labai pritaria Baltarusijos tautai, kuri kovoja už laisvę“, bet atsargiai žiūri į „dalykus, kurie priklauso nuo politinių aplinkybių“, nes pavadinimo keisti oficialiai neprašo pati valstybė.

„Kiltų labai daug klausimų, pirmiausia, ir dėl to, kad Ukraina yra Raudonoji Rusia, Rusija yra Juodoji Rusia. Tad tektų atsakyti, kodėl tik vieną pavadinimą keičiame. Ir vis dėlto valstybių pavadinimai nėra politikos moneta. Gali būti, kad po to, kai šis banditas Lukašenka kris, Baltarusia paprašys mūsų pakeisti pavadinimą, lygiai kaip tai padarė Sakartvelas“, – teigė VLKK vadovas.

A. Antanaitis sakė taip pat suprantantis, kad to prašo opozicijos lyderė ir „išrinktoji Baltarusijos prezidentė“ Sviatlana Cichanouskaja, tačiau, anot jo, tai galėtų sukurti pavojingą precedentą.

„Gali būti daug valstybių, kurių opozicijos lyderiai ar net vadovai paprašytų keisti pavadinimus, o vis dėlto tai būtų sudėtinga. Aš suprantu, kad Sviatlana yra išrinktoji prezidentė. Bet vis dėlto gal palaukime, kol situacija nusiramins“, – tvirtino jis.

Šiuo metu galioja dvi trumposios (tradicinės) Baltarusijos pavadinimo formos: Baltarusija ir Gudija.

VLKK prieš pustrečių metų tuometės Užsienio reikalų ministerijos prašymu jau yra patvirtinusi alternatyvų pavadinimą Gruzijai – Sakartvelas.

2020-ųjų gruodžio pabaigoje Sakartvelo pavadinimas Lietuvoje buvo paskelbtas oficialiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.