Kinijoje sparčiai užbaigtas kanadiečio teismo procesas, laukiama bausmės paskelbimo

Kinijoje daugiau kaip dvejus metus dėl kaltinimų šnipinėjimu laikomo kanadiečio teismo posėdis penktadienį baigėsi mažiau nei po trijų valandų, sakė vienas Kanados diplomatas.

 Kinijoje sparčiai užbaigtas kanadiečio teismo procesas, laukiama bausmės paskelbimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kinijoje sparčiai užbaigtas kanadiečio teismo procesas, laukiama bausmės paskelbimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 10:50 AM

Michaelas Spavoras yra vienas iš dviejų Kinijoje sulaikytų kanadiečių. Jų sulaikymą Otava laiko kerštu už kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovės ir įmonės įkūrėjo dukters Meng Wanzhou suėmimą Kanadoje. Birželį ji buvo oficialiai apkaltinta šnipinėjimu.

Kanada kaltinimus savo piliečiams vadina sufabrikuotais. Dėl šių trijų bylų Otavos ir Pekino santykiai dabar yra prasčiausi per kelis dešimtmečius.

M. Spavoro šeima ragina jį paleisti be jokių sąlygų ir tvirtina, kad jis yra nekaltas, o kaip verslininkas dar ir daug nuveikė dėl „konstruktyvių ryšių“ tarp Kanados, Kinijos ir Šiaurės Korėjos.

Kanados ambasados Pekine reikalų patikėtinis Jimas Nickelis prie teismo rūmų Kinijos šiaurės rytuose reporteriams sakė, kad bylos svarstymas baigėsi ir pareigūnai laukia verdikto.

Anksčiau prie teismo Dandonge netoli sienos su Šiaurės Korėja J. Nickelis žurnalistams sakė, kad Kanada yra „nusivylusi dėl skaidrumo ir galimybių dalyvauti teisme trūkumo“. Kanados pareigūnams buvo uždrausta dalyvauti teismo procese.

Buvusio diplomato Michaelo Kovrigo teismas turi prasidėti pirmadienį Pekine.

Šie du kanadiečiai buvo sulaikyti kelios dienos po Meng Wanzhou arešto Kanadoje, ir Otava teigia, kad jie praktiškai buvo paimti įkaitais siekiant daryti spaudimą „Huawei“ finansų vadovės byloje.

Teismo procesų Kinijoje, apie kuriuos Kanados vyriausybė paskelbė tik trečiadienį, laikas po dvejų metų laukimo taip pat atrodo susijęs su Meng Wanzhou bylos eiga.

Meng Wanzhou, kurios tėvas yra „Huawei“ įkūrėjas ir vadovas Ren Zhengfei, priešinasi ekstradicijai į Jungtines Valstijas dėl kaltinimų, kad ji ir jos kompanija pažeidė JAV sankcijas Iranui ir kitus įstatymus.

Prieš dvi savaites prasidėjo paskutinis jos teismo proceso Vankuveryje etapas, bylos svarstymas turėtų baigtis gegužės viduryje, jei nebus apeliacijų.

„Dviem Michaelais“ praminti kanadiečiai po sulaikymo beveik neturėjo jokių kontaktų su išoriniu pasauliu.

Virtualūs konsuliniai vizitai buvo atnaujinti tik spalį, po devynių mėnesių pertraukos, padarytos, pasak pareigūnų, dėl koronaviruso pandemijos.

Kinijos teismai nuteisia daugumą prieš juos stojusių žmonių. Minimiems kanadiečiams gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jei bus pripažinta jų kaltė dėl „šnipinėjimo ir valstybės paslapčių teikimo“.

Pasak J. Nickelio, su JAV parama Kanada tikisi užsitikrinti jų „nedelsiamą paleidimą“.

„Taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su Jungtinėmis Valstijomis, kad užsitikrintume nedelsiamą Michaelo Spavoro ir Michaelo Kovrigo paleidimą, tad tikimės, kad iš dalies šis teismo procesas gali [tai] nulemti“, – sakė jis.

Pekinas tvirtina, kad abu kanadiečius sulaikė teisėtai, o Meng Wanzhou bylą vadina „visiškai politiniu incidentu“.

Naujienų agentūros AFP reporteris prie teismo rūmų Dandonge anksčiau penktadienį matė atvažiuojantį policijos mikroautobusą tamsintais langais, kurį supo maždaug tuzinas policijos pareigūnų.

10 diplomatų iš aštuonių kitų valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, JAV, Prancūziją ir Australiją, taip pat nuvyko į Dandongą. J. Nickelis tai pavadino solidarumo su M. Spavoru ir „nepritarimo savavališkam sulaikymui“ gestu.

„Vertiname šią tarptautinę paramą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.