A. Lukašenkos varžovas V. Babaryka nepripažino kaltės korupcijos byloje

Baltarusijoje, kurią ištisus mėnesius krėtė didžiuliai antivyriausybiniai protestai, dėl korupcijos teisiamas garsus opozicijos veikėjas Viktaras Babaryka per pirmadienį surengtą teismo posėdį pareiškė nepripažįstantis savo kaltės.

Aktyvistai laiko šią bylą autoritarinės kampanijos siekiant užtikrinti A. Lukašenkai šeštą kadenciją dalimi.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Aktyvistai laiko šią bylą autoritarinės kampanijos siekiant užtikrinti A. Lukašenkai šeštą kadenciją dalimi.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 3:50 PM

„Viktoras Babaryka teisme pareiškė nepripažįstantis kaltės“, – paskelbta jo kanale platformoje „Telegram“.

Vasarį prasidėjęs teismo procesas atsinaujino po mėnesį trukusios pertraukos. Pirmoje dienos pusėje buvo toliau skelbiami kaltinimai, o paskui bus nagrinėjami įrodymai, pažymėjo V. Babarykos advokatas Dzmitryjus Lajevskis.

Pasak jo, V. Babaryka „jaučiasi gerai, yra puikiai nusiteikęs, džiaugiasi matydamas žmones, atėjusius jo palaikyti. Bet koks judėjimas į priekį, net jei tai yra baudžiamojo proceso judėjimas, yra geriau nei netikrumo būsena“.

Buvęs bankininkas V. Babaryka planavo varžytis su autokratu Aliaksandru Lukašenka rugpjūtį įvykusiuose prezidento rinkimuose, bet dar birželį buvo areštuotas ir apkaltintas kyšininkavimu ir pinigų plovimu.

A. Lukašenka, kuris Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo du dešimtmečius, buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju, bet tai išprovokavo protestus, kurie įvairiomis formomis tęsiasi jau ilgiau kaip pusę metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Valstybės saugumo komitetas (KGB) apkaltino V. Babaryką kyšių ėmimu itin stambiu mastu ir nusikalstamais būdais įgytų lėšų legalizavimu, kai jis vadovavo Rusijos energijos milžinės „Gazprom“ banko padaliniui Baltarusijoje „Belgazprombank“.

Kaltinimai korupcija pareikšti dar keliems „Belgazprombank“ vadovams ir su šio banku bendradarbiavusios įmonės „Aktivlizing“ vienam iš savininkų; visi jie savo kaltę pripažino, nurodo KGB.

Aktyvistai laiko šią bylą autoritarinės kampanijos siekiant užtikrinti A. Lukašenkai šeštą kadenciją dalimi.

V. Babaryka buvo tarp kelių opozicijos figūrų, prieš rugpjūčio rinkimus areštuotų ar pabėgusių iš šalies.

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė rinkimuose buvo Sviatlana Cichanouskaja – kito kalinamo opozicijos veikėjo žmona, kuri rinkimuose dalyvavo vietoje vyro ir greit tapo populiari.

Kelios dienos po rinkimų S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, o Baltarusiją apėmė didžiuliai protestai prieš A. Lukašenkos valdymą.

Keli Vakarų lyderiai atsisakė pripažinti Baltarusijos rinkimų rezultatus, o Europos Sąjunga paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.