JAV miestuose vyko protestai prieš rasizmą, nukreiptą prieš azijiečius

Tūkstančiai amerikiečių sekmadienį išėjo į mitingus prieš rasizmą, nukreiptą prieš azijiečius, surengtus reaguojant į praėjusią savaitę įvykusias šaudynes azijiečiams priklausančiuose SPA centruose Džordžijos valstijoje.

Protestai vyko didmiesčiuose, įskaitant Atlantą, kur įvyko šaudynės, Niujorką ir Vašingtoną.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai vyko didmiesčiuose, įskaitant Atlantą, kur įvyko šaudynės, Niujorką ir Vašingtoną.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 3:14 PM, atnaujinta Mar 22, 2021, 3:21 PM

Protestai vyko didmiesčiuose, įskaitant Atlantą, kur įvyko šaudynės, Niujorką ir Vašingtoną. Panaši akcija buvo surengta ir Kanados Monrealyje.

Azijiečių kilmės amerikietė Xin Hua pareiškė esanti „labai supykusi“, kad Atlantos policija dar nepripažino tų šaudynių paskatintomis rasistinių motyvų.

„Faktas yra tas, kad buvo nužudytos šešios azijietės“, – naujienų agentūrai AFP sakė 37 metų moteris Vašingtone, kur susirinko šimtai protestuotojų.

Trijuose masažo salonuose Atlantoje ir miesto priemiesčiuose praėjusį antradienį šaudęs Robertas Aaronas Longas buvo sulaikytas kelios valandos po šaudynių. Jis pripažino savo kaltę, jam pateikti kaltinimai nužudymu ir užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Tačiau per apklausą R. A. Longas pareiškė, kad jis buvo vedamas ne rasinės neapykantos, o priklausomybės nuo sekso, teigdamas, kad norėjo „pašalinti“ savo pagundą.

„Nesu tavo pagunda“, – buvo užrašyta ant vieno transparanto, kurį per sekmadienį Vašingtone vykusį protestą nešė azijiečių kilmės amerikietė Kat.

„Į mane per pažinčių programėles kreipėsi vyrai, sakę, kad turiu išgydyti savo geltonąjį drugį“, – AFP sakė ši 31 metų moteris, priešindamasi seksualinei azijiečių fetišizacijai.

Tuo metu Niujorke kandidatas į merus ir buvęs demokratų pretendentas į prezidentus Andrew Yangas pakvietė demonstrantus pakelti ranką, jei nuo pandemijos pradžios jie pastebėjo prieš azijiečius nukreipto rasizmo protrūkį. Kai kurie aktyvistai dėl to kaltina buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, ne kartą vadinusį koronavirusą „kinišku virusu“.

Pasak vieno AFP fotografo, sekmadienį šimtai žmonių protestavo ir Monrealyje.

„Protestuojame prieš daugelį metų gyvuojantį rasimą prieš azijiečius, kurį skatino baltųjų viršenybę rėmęs JAV prezidentas, kuris vadindavo [koronavirusą] „kinišku virusu“ ir skatino neapykantą bei atakas prieš įvairias engiamas mažumas“, – pareiškė May Chiu iš demonstraciją padėjusios surengti organizacijos „Progressive Chinese of Quebec“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.