Kinijoje prieš teismą stojo antras dėl šnipinėjimo suimtas kanadietis

Pekine pirmadienį prasidėjo prieš daugiau nei dvejus metus Kinijoje dėl šnipinėjimo sulaikyto kanadiečio Michaelo Kovrigo teismas.

Pirmadienį policija atitvėrė teritoriją šalia Pekino teismo rūmų. Kanados diplomatams nebuvo leista pateikti į teismo salę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pirmadienį policija atitvėrė teritoriją šalia Pekino teismo rūmų. Kanados diplomatams nebuvo leista pateikti į teismo salę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 10:42 AM

Praėjusią savaitę per uždarą teismo posėdį buvo paskelbtas nuosprendis M. Kovrigo tėvynainiui Michaelui Spavorui.

Šių dviejų kanadiečių sulaikymą Otava laiko kerštu už kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovės Meng Wanzhousuėmimą Kanadoj e dėl įtariamo šnipinėjimo.

Pirmadienį policija atitvėrė teritoriją šalia Pekino teismo rūmų. Kanados diplomatams nebuvo leista pateikti į teismo salę.

Buvęs diplomatas M. Kovrigas buvo sulaikytas 2018 metais. Pernai birželį jam ir verslininkui M. Spavorui buvo oficialiai pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo.

Kanados ambasados Pekine reikalų patikėtinis Jimas Nickelis žurnalistams sakė, kad teismo posėdis prasidėjo, tačiau diplomatai į teismo salę nebuvo įleisti.

„Mus labai neramina prieigos ribojimas ir skaidrumo trūkumas šiame teismo procese“, – sakė jis.

Vienas teismo pareigūnas prie teismo rūmų žurnalistams sakė, kad teismo procesas vyksta už uždarų durų, nes nagrinėjama su nacionaliniu saugumu susijusi byla.

Pirmadienį prie teismo rūmų susirinko 26 valstybių atstovai. Pasak J. Nickelio, jie vienu balsu reikalauja, kad M Kovrigas būtų nedelsiant paleistas.

Kanados diplomatai taip pat buvo neįleisti į penktadienį šiauriniame Dandongo mieste vykusį teismo posėdį, kuriame buvo nagrinėjama M. Spavoro byla. Po mažiau nei tris valandas trukusio bylos nagrinėjimo joks verdiktas nebuvo paskelbtas.

Kanados vyriausybės vadovas Justinas Trudeau piktai reagavo į teismo procesą, vykusį už uždarų durų. Anot jo, abiejų kanadiečių „savavališkas sulaikymas yra visiškai nepriimtinas, kaip ir skaidrumo stoka per šiuos teismo procesus.“

Dėl šių bylų Otavos ir Pekino santykiai komplikavosi labiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Kanadiečiai prieš teismą stojo prasidėjus paskutiniam Meng Wanzhou ekstradicijos svarstymo etapui.

Meng Wanzhou, kurios tėvas yra „Huawei“ įkūrėjas ir vadovas Ren Zhengfei, priešinasi ekstradicijai į Jungtines Valstijas. JAV nori teisti Meng Wanzhou dėl kaltinimų, susijusių su įtarimais, kad „Huawei“ pažeidė Amerikos sankcijas Iranui. Ji šiuos kaltinimus neigia.

Buvęs Kanados ambasadorius Kinijoje Guy Saint-Jacques'as naujienų agentūrai AFP sakė prognozavęs, kad M. Kovrigo teismas taip pat vyks už uždarų durų ir bus neilgas.

Kinija nė nesistengia, kad tai būtų panašu į tikrą teismo procesą. Gynybai neleista susipažinti su įrodymais, o teisėjas nepasivargino jų peržiūrėti“, – sakė jis.

„Tai tiesiog patvirtina, kad procesas vyksta Komunistų partijos nurodymu, ir tai politinė byla“, – pridūrė buvęs diplomatas.

Kinijos teismų sistemoje dauguma žmonių, stojusių prieš teismą, sulaukia apkaltinamojo nuosprendžio. Abiem kanadiečiams gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jei bus pripažinti kaltais dėl šnipinėjimo ir valstybės paslapčių perdavimo.

Pekinas tvirtina, kad M. Spavorą ir M. Kovrigą suėmė teisėtai, o Meng Wanzhou bylą vadina „visiškai politiniu incidentu“.

„Žinia Jungtinėms Valstijoms: jei norite padėti kanadiečiams, užtikrinkite, kad Meng Wanzhou būtų greitai sugrąžinta į Kiniją“, – sakė G. Saint-Jacques'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.