Australijos vyriausybę supurtė „gėdingas“ sekso skandalas parlamente

Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono konservatyvią vyriausybę antradienį supurtė dar vienas didelis skandalas, kai buvo nutekinta vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip administracijos darbuotojai užsiiminėja seksualiniais veiksmais parlamente, įskaitant vieną, besimasturbavusį virš vienos deputatės darbo stalo.

Premjeras, jau anksčiau patyręs spaudimą dėl savo vangios reakcijos į įtariamų seksualinių užpuolimų atvejus, įskaitant kaltinimą, kad viena vyriausybės patarėja buvo išprievartauta bendradarbio, paviešintą naujausią medžiagą pavadino kaip „visiškai gėdingą“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Premjeras, jau anksčiau patyręs spaudimą dėl savo vangios reakcijos į įtariamų seksualinių užpuolimų atvejus, įskaitant kaltinimą, kad viena vyriausybės patarėja buvo išprievartauta bendradarbio, paviešintą naujausią medžiagą pavadino kaip „visiškai gėdingą“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-23 08:52

Premjeras, jau anksčiau patyręs spaudimą dėl savo vangios reakcijos į įtariamų seksualinių užpuolimų atvejus, įskaitant kaltinimą, kad viena vyriausybės patarėja buvo išprievartauta bendradarbio, paviešintą naujausią medžiagą pavadino kaip „visiškai gėdingą“.

Kaip pranešama, šiais vaizdo įrašais ir nuotraukose buvo dalijamasi vienoje koalicinės vyriausybės darbuotojų pašnekesių svetainėje, kol galiausiai skandalingą medžiagą nutekino vienas susirūpinęs asmuo. Vėlai pirmadienį šią medžiagą pirmasis paskelbė dienraštis „The Australian“ ir televizija „Channel 10“.

Šie vaizdai išprovokavo naują parlamento deputačių ir Australijos visuomenės pykčio pliūpsnį, praėjus nedaug laiko po kaltinimų patarėjos išžaginimu, išprovokavusių protestus visoje šalyje.

Medžiagą nutekinęs asmuo, įvardytas kaip Tomas, sakė žiniasklaidai, kad vyriausybės aparato darbuotojai ir parlamentarai neretai tenkindavo aistrą parlamento rūmų koplytėlėje. Be to, jis tvirtino, kad į pastatą būdavo iškviečiama prostitučių „koalicijos parlamentarų malonumui“.

Pranešėjas teigė, kad grupė administracijos darbuotojų tarpusavyje reguliariai dalydavosi intymaus pobūdžio nuotraukomis. Pasak Tomo, jis tokių nuotraukų yra gavęs tiek daug, kad „įgijo joms imunitetą“.

Vyras sakė, kad valdžios sluoksniuose susiformavo „vyrų, galvojančių, kad jie gali daryti viską, ko tik nori, kultūra“. Pranešėjas pridūrė nemanąs, kad darbuotojai pažeidė kokius nors įstatymus, tačiau „morališkai jie yra bankrutavę“.

Vienas padėjėjas buvo nedelsiant atleistas, o vyriausybė pažadėjo, kad bus imtasi tolesnių veiksmų.

Moterų reikalų ministrė Marise Payne sakė, kad paviešinti faktai yra „labiau nei nuviliantys“, ir pabrėžė, kad vyriausybei būtina inicijuoti tyrimą dėl darbo kultūros parlamente.

Kabineto ministrė Karen Andrews sakė esanti „persisotinusi“ seksizmo politikoje ir pridūrė, kad „sąžinė nebeleis man toliau tylėti“.

Žurnalistams Kanberoje ji sakė, kad valdančioji Liberalų partija turėtų svarstyti nustatyti lyčių kvotas politiniam atstovavimui.

Po naujausių paviešinimų aborigenų kilmės senatorė Lidia Thorpe antradienį atskleidė, kad nuo savo darbo pradžios prieš šešis mėnesius patyrusi keturių politikų lytinį priekabiavimą.

L. Thorpe, priklausanti Žaliųjų partijai, sakė dienraščiui „The Canberra Times“, kad „įžūlus“ persekiojimas apėmė „įtaigias“ pastabas ir nepageidaujamus prisilietimus.

„Jie yra vyrai, rašantys mūsų įstatymus – vyrai, kurie turėtų būti supratingesni“, – per „Twitter“ parašė politikė. – Jų veiksmai yra trikdantis elgesys. Tai – fiziška. Tai yra seksualizuojantis, [moterį] daiktu paverčiantis elgesys – dėl jo man fiziškai šleikštu.“

Australijos parlamentas jau ne kartą yra sulaukęs kritikos dėl „toksiškos“ darbo kultūros, įskaitant engimą, priekabiavimą ir moterų lytinius užpuolimus. Tokie atvejai neretai būdavo siejami su valdančiąja koalicija.

Šios kontroversijos didino spaudimą premjerui, kuris, anot kritiko, neužtikrino reikiamo vyriausybės atsako.

Antradienį per spaudos konferenciją Kanberoje S. Morrisonas susijaudino, kalbėdamas apie savo žmonos, motinos ir dukterų svarbą jo gyvenime. Premjeras taip pat sakė, kad moterims pastarasis mėnuo buvo „labai traumuojantis“.

„Šie įvykiai suerzino moteris šiame pastate ir, iš tikrųjų, visoje šalyje – moteris, kurios visą gyvenimą turėjo taikytis su šiuo šlamštu ir šiomis nesąmonėmis, kaip darė jų motinos ir senelės“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

Kovo mėnesį dešimtys tūkstančių moterų prisidėjo prie iniciatyvos „#March4Justice“ („Eitynės už teisingumą“) demonstracijų, protestuodamos prieš lytinį smurtą ir lyčių nelygybę, taip pat reikalaudamos pokyčių politikoje ir Australijos visuomenėje.

Opozicinė Leiboristų partija, jau įsivedusi lyčių kvotas, taip pat yra tapusi panašių kaltinimų taikiniu. Viena parlamento darbuotojų moterų grupė socialiniame tinkle „Facebook“ neseniai pažėrė kaltinimų dėl bendradarbių ir politikų lytinio priekabiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?