Kinijos atsakas JAV: kritikuoja dėl rasizmo, ekonominės nelygybės, atsako į pandemiją

Kinija trečiadienį sukritikavo JAV dėl rasizmo, ekonominės nelygybės ir federalinės vyriausybės atsako į COVID-19 savo ataskaitoje, taip siekdama atmesti Vašingtono kaltinimus, kad Kinijos komunistų partija pažeidinėja žmogaus teises.

Dokumentu, kurį išleido Valstybės Tarybos informacijos biuras, taip pat atkreipiamas dėmesys į sausio 6-ąją įvykusią protestuotojų ataką prieš JAV Kapitolijų, taip pat ginkluotą smurtą ir sveikatos apsaugos nelygybę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dokumentu, kurį išleido Valstybės Tarybos informacijos biuras, taip pat atkreipiamas dėmesys į sausio 6-ąją įvykusią protestuotojų ataką prieš JAV Kapitolijų, taip pat ginkluotą smurtą ir sveikatos apsaugos nelygybę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 3:06 PM

Metinėje ataskaitoje, kurią parengė Kinijos vyriausybė, sakoma, kad 2020 metais JAV „išvydo, kaip jų pačių epidemiologinė padėtis tapo nevaldoma, lygiagrečiai pasireiškiant politiniams neramumams, etninių grupių konfliktams ir visuomenės susiskaldymui“.

Dokumentu, kurį išleido Valstybės Tarybos informacijos biuras, taip pat atkreipiamas dėmesys į sausio 6-ąją įvykusią protestuotojų ataką prieš JAV Kapitolijų, taip pat ginkluotą smurtą ir sveikatos apsaugos nelygybę.

Pekinas kasmet išleidžia ataskaitą kaip atsaką į JAV kritiką dėl padėties Kinijoje, pavyzdžiui tautinių mažumų engimą Sindziango ir Tibeto regionuose šalies vakaruose arba šiurkščias priemones prieš opozicijos lyderius Honkonge.

„Norint įveikti šią epidemiją, reikia tarpusavio pagalbos, solidarumo ir bendradarbiavimo tarp visų šalių. Tačiau Jungtinės Valstijos, kurios visada save laikė išimtinėmis ir viršesnėmis, išvydo, kaip jų pačių epidemiologinė padėtis tapo nevaldoma, lygiagrečiai pasireiškiant politiniams neramumams, etninių grupių konfliktams ir visuomenės susiskaldymui“, – rašoma ataskaitoje.

„Pažeidžiamos grupės tapo didžiausiomis neatsakingo vyriausybės atsako į epidemiją aukomis“, – taip pat rašoma.

Kinijos ataskaitos pagrindas yra viešai prieinami duomenys. Tuo metu JAV ataskaita yra grindžiama daugiausia diplomatų, žurnalistų ir žmogaus teisių aktyvistų duomenimis. Šie asmenys dažnai negali viešinti informacijos apie save dėl valdančiosios Komunistų partijos atsakomųjų priemonių grėsmės.

Ataskaita pasirodė po to, kai Europos Sąjunga prisijungė prie JAV, Jungtinės Karalystės ir Kanados įvestų sankcijų Kinijos pareigūnams dėl kaltinimų pažeidinėjant tautinių mažumų teises. Pekinas į tai atsakė paskelbdamas sankcijas keturiems Europos įstatymų leidėjams, Vokietijos mokslininkei ir Europoje įsikūrusiai žmogaus teisių organizacijai – jie negalės atvykti Kinijos į teritorijas ar turėti finansinių sandorių su Kinijos institucijomis.

Kinija renkasi vis griežtesnį atsaką į bet kokią kritiką dėl jos vidaus politikos ar veiksmų, kurie, jos manymu, varžo Pekino užmojus didinti savo įtaką tarptautinėje arenoje.

Pastarosiomis dienomis Kinijos teismai pradėjo nagrinėti dviejų Kanados piliečių bylas. Manoma, tai buvo atsakas į Kanados įvykdytą Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ aukšto rango pareigūnės, kuri yra ieškoma JAV dėl kaltinimų sukčiavimu, sulaikymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.