A. Navalno būklė sunki: „Tyčia pakeliamas aštuonis kartus per naktį“

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas patiria didelį skausmą, o jo komanda išsigandusi dėl jo gyvybės ir sveikatos, ketvirtadienį pranešė opozicionieriaus advokatė, aplankiusi jį kalėjime.

Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas bausmę atlieka kolonijoje Vladimiro srityje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas bausmę atlieka kolonijoje Vladimiro srityje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Navalno palaikymo mitingas Prahoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Navalno palaikymo mitingas Prahoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-03-25 17:34, atnaujinta 2021-03-25 19:44

„Jis kenčia smarkų nugaros skausmą ir dešinės kojos skausmą, jam tirpsta blauzda“, – sakė advokatė Olga Michailova televizijai „Dožd“. – Viena jo koja praktiškai nefunkcionuoja.“

Jos nuomone, A. Navalno sveikatos būklė „itin prasta“.

„Mes išsigandome dėl jo gyvybės ir sveikatos“, – pridūrė ji.

Kolonijoje kalinamas Kremliaus kritikas ketvirtadienį pats apkaltino Rusijos pareigūnus neleidžiant jam pakankamai miegoti ir taip kankinant jį.

A. Navalnas, kurį Rusijos pareigūnai laiko galinčiu pabėgti, teigė, kad prižiūrėtojų yra pakeliamas aštuonis kartus per naktį, kad stebėjimo kamera įrašytų, jog jis vis dar savo kameroje.

„Iš esmės esu kankinamas nemiga“, – oficialiame skunde, kurį paskelbė jo advokatai, teigė A. Navalnas.

Vis dėlto Rusijos pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad A. Navalno sveikatos būklė yra „patenkinama“, tačiau tai nenuramino jo bendražygių, reikalaujančių daugiau informacijos apie jo sveikatą ir buvimo vietą.

Pernai rugpjūtį iškiliausią Kremliaus kritiką bandyta nunuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Po apnuodijimo jis komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Sausį sugrįžęs į Rusiją, 44 metų A. Navalnas buvo iškart sulaikytas ir jau kitą mėnesį nuteistas kalėti už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje.

Jo sulaikymas išprovokavo didžiulius protestus, o įkalinimas vasario mėnesį dėl kaltinimų lėšų pasisavinimu sukėlė Rusijos ir užsienio žmogaus teisių grupių pasipiktinimą ir sulaukė Vakarų vyriausybių pasmerkimo.

Trečiadienį A. Navalno advokatai išreiškė susirūpinimą dėl jo sveikatos, atliekant bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje netoli Maskvos. Pasak jų, opozicionierius skundėsi dėl nugaros skausmų ir tirpstančių kojų.

Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) ketvirtadienį paskelbė, kad A. Navalną apžiūrėję gydytojai įvertino, kad jam viskas gerai.

„Remiantis tyrimo rezultatais, jo sveikatos būklė vertinama kaip stabili ir patenkinama“, – nurodė tarnyba.

Apie diagnozę medikai nepraneša

A. Navalno dešinioji ranka Leonidas Volkovas kiek anksčiau išsakė prielaidą, jog pataisos kolonijos administracija gali slėpti faktą, kad jis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę ir „su juo vyksta kažkas bloga“.

Vėliau jis pranešė, kad dviem A. Navalno teisininkams buvo suteiktas leidimas jį aplankyti Pokrovo kolonijoje.

A. Navalnas buvo apžiūrėtas gydytojų, tačiau apie diagnozę ir gydymą medikai kol kas nepraneša, sako jo advokatai.

„Praėjusį penktadienį jį apžiūrėjo kalėjimo neurologas, diagnozė ir tyrimo rezultatai iki šiol neaiškūs“, – naujienų agentūrai „Interfax“ ketvirtadienį sakė A. Navalno advokatas Vadimas Kobzevas.

O. Michailova savo ruožtu televizijai „Dožd“ sakė, kad trečiadienį A. Navalnas buvo „išvežtas į kažkokią, kaip jis sako, civilinę ligoninę ir ten jam atliktas magnetinio rezonanso tyrimas“.

„Diagnozės nenustatė, tai yra, jam nepranešė apie diagnozę, nepranešė, kokį gydymą jam būtina taikyti“, – nurodė advokatė.

V. Kobzevo teigimu, A. Navalno būklę sunkina ir tai, kad „aštuoniskart per naktį jis žadinamas „profilaktinei įskaitai“.

Pasak jo, A. Navalnas gauna skausmą malšinančių vaistų.

Savo ruožtu A. Navalno bendražygiai paskelbė kolonijos vadovui, FSIN direktoriui ir generaliniam prokurorui skirtą pareiškimą, kuriame jis prašo suteikti galimybę kreiptis į jo nurodytą gydytoją ir gauti reikiamą gydymą.

Vasarį kovos su korupcija aktyvistas buvo nuteistas už tai, kad 2014-aisiais pažeidė byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas. Tačiau jo bendražygiai mano, kad tai buvo vienas iš būdų nutildyti Rusijos lyderio Vladimiro Putino kritiką.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijų Rusijai dėl A. Navalno įkalinimo ir bandymo jį nunuodyti praėjusių metų vasarą, nors Maskva šį kaltinimą neigia.

Suplanuoti protestai

Kremlius anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad neseka pranešimų apie A. Navalno sveikatą ir neprašė kalėjimo vadovybės pateikti atitinkamos informacijos.

„Nuteistųjų ir bausmę pataisos institucijose atliekančių asmenų būklę stebi jų administracija. Tai yra jų darbas“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) tyrimų vadovė Marija Pevčich pareiškė, kad, A. Navalno šalininkų nuomone, „jo gyvybei gresia pavojus“.

A. Navalnas atlieka dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę už 100 km į rytus nuo Maskvos esančioje kolonijoje, garsėjančioje itin griežta tvarka.

Anksčiau šį mėnesį savo pirmojoje žinutėje iš Pokrovo 2-osios pataisos kolonijos A. Navalnas šią įstaigą apibūdino kaip „tikrą koncentracijos stovyklą“ ir sakė, kad buvo „nustebintas“ prastų sąlygų joje.

A. Navalnas jau dešimtmetį nepalieka Kremliaus ramybėje tirdamas aukšto rango pareigūnų korupciją ir organizuodamas didžiulius protestus visoje Rusijoje.

Jo suėmimas Maskvos oro uoste sausio mėnesį vėl sukėlė protestus – į gatves visoje šalyje išėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šią savaitę A. Navalno bendražygiai pradėjo jo išlaisvinimo kampaniją ir paskelbė apie planus surengti „didžiausius protestus šiuolaikinėje Rusijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.