Nepaisant J. Bideno dalyvavimo, ES viršūnių susitikime dominuos vakcinų problemos

Gresianti trečioji koronaviruso pandemijos banga ir stringanti Europos vakcinavimo kampanija dominuos ketvirtadienį vyksiančiame virtualiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime, nors jame svečio teisėmis dalyvaus naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis vylėsi, kad pavyks surengti tiesioginį viršūnių susitikimą, tačiau ES šalims dėl spartėjančio viruso plitimo vėl sugriežtinus karantino priemones, jis vyks nuotoliniu būdu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis vylėsi, kad pavyks surengti tiesioginį viršūnių susitikimą, tačiau ES šalims dėl spartėjančio viruso plitimo vėl sugriežtinus karantino priemones, jis vyks nuotoliniu būdu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2021, 3:49 PM

J. Bidenas vakare vaizdo ryšiu kreipsis į 27 Bendrijos šalių lyderius, Vašingtonui ir Briuseliui demonstruojant ryžtą pataisyti santykius po dramatiškų diplomatinių kovų per Donaldo Trumpo prezidentavimo erą.

Tačiau jo kreipimasis tik trumpam atitrauks dėmesį nuo svarbiausio klausimo: kaip suvaldyti vėl kylančią COVID-19 bangą, kai vakcinų pristatymas stringa, o skiepijimas vyksta lėčiau, nei planuota.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis vylėsi, kad pavyks surengti tiesioginį viršūnių susitikimą, tačiau ES šalims dėl spartėjančio viruso plitimo vėl sugriežtinus karantino priemones, jis vyks nuotoliniu būdu.

Europiečiai širsta, kad Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi britų ir švedų farmacijos milžinė „AstraZeneca“ nevykdo sutarties dėl vakcinos tiekimo ES, tačiau sklandžiai įgyvendina savo įsipareigojimus buvusiai Bendrijos narei Britanijai.

Tačiau jie taip pat kivirčijasi tarpusavyje, kaip pasidalyti jau gautas vakcinas, ir ne visiems patinka Europos Komisijos grasinimas blokuoti vakcinų eksportą.

Susitiko išvadų projekte, kurį matė naujienų agentūra AFP, reiškiamas pritarimas Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pozicijai dėl vakcinų eksporto, tačiau taip pat įspėjama, kad Europa turi daugiau prisidėti prie vakcinų gamybos.

„Krizei įveikti būtina spartinti vakcinų gamybą, pristatymą ir paskirstymą. Tuo tikslu reikia toliau intensyvinti pastangas“, – rašoma projekte.

„Mes pabrėžiame skaidrumo ir eksporto leidimų naudojimo svarbą“, – rašoma jame.

„Mes dar kartą pažymime, kad bendrovės turi užtikrinti jų vakcinų gamybos nuspėjamumą ir laikytis sutartinių pristatymo terminų“, – priduriama išvadų projekte.

Panašią poziciją viršūnių susitikimo išvakarėse išsakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, pareiškęs, kad Europai trūko ambicingumo, kitoms šalims, ypač Jungtinėms Valstijoms, ryžtingai judant pirmyn.

„Mes nebuvome pakankamai greiti, pakankamai ryžtingi šiuo klausimu“, – sakė jis Graikijos televizijai ERT.

U. von der Leyen vadovaujama Europos Komisija trečiadienį sugriežtino savo vakcinų eksporto kontrolės mechanizmą, suteikdama blokui daugiau galių blokuoti vakcinų eksportą į tokias šalis kaip Britanija, kuri gamina vakcinas, bet jų neeksportuoja.

„Abipusiai naudinga situacija“

Ketvirtadienio posėdyje lyderių nebus prašoma balsuoti dėl šios priemonės, kuri jau laikinai taikoma. Dauguma jų ją palaikytų, jei tai padėtų paspausti „AstraZeneca“ padidinti tiekimą.

Tačiau kai kurios šalys, pavyzdžiui, JK kaimynė Airija, taip pat vakcinas gaminančios Belgija bei Nyderlandai, atsargiai žiūri į bet kokius bandymus apriboti tokių gamintojų, kaip „Pfizer- BioNtech“, preparatų eksportą. „Pfizer-BioNtech“ tiekia vakcinas tiek ES, tiek JK.

Jei farmacijos pramonės pasaulinės tiekimo grandinės bus sutrikdytos, gali nukentėti daugelis šalių – tai pripažįsta ir JK ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė, ir U. von der Leyen vadovaujama Europos Komisija.

„Visi susiduriame su ta pačia pandemija, ir dėl trečiosios bangos bendradarbiavimas tarp ES ir JK tampa dar svarbesniu“, – pažymima bendrame pareiškime, išplatintame nuraminti aistroms po ES sprendimo sugriežtinti taisykles.

ES ir JK diskutuoja, kaip „sukurti abiem pusėms naudingą situaciją ir išplėsti vakcinų tiekimą visiems mūsų piliečiams“, tačiau dar nepasiekė susitarimo, kaip pasidalyti „AstraZeneca“ vakcinos dozes.

Bendrovė pristatė ES tik 19 mln. iš 30 mln. vakcinos dozių, pažadėtų pirmajam šių metų ketvirčiui, nors iš pradžių apskritai buvo sutarta dėl 120 mln. dozių.

Briuselio dėmesys nukrypo į gamyklą Nyderlanduose, kurios produkciją JK planavo naudoti savo reikmėms, ir B. Johnsonas nerimauja, kad Briuselis gali atkirsti Britaniją nuo kitų Bendrijoje gaminamų vakcinų.

Vienas Europos diplomatas žurnalistams sakė, kad JK ir Europos Komisija derasi, kaip geriau pasidalyti „AstraZeneca“ vakcinos dozes, ir kad vakcinų stygiaus problema neturėtų slėgti tik Bendrijos pečių.

Dar vienas opus klausimas yra vakcinų, kurias Europa jau gavo pagal Europos Komisijos bendrą vakcinų pirkimo strategiją, pasidalijimas.

Trumpas atokvėpis

Mažesnių valstybių grupė, vadovaujama Austrijos, reikalauja peržiūrėti paskirstymo metodą, nes pirmąjį ketvirtį negavo pakankamai dozių.

Tačiau jos nesulaukia daug užuojautos kitose sostinėse, nes sprendimai buvo priimami jungtiniame iniciatyviniame komitete, kur Austrija ir kitos šalys nepasinaudojo galimybėmis užsitikrinti daugiau dozių.

Esant tokiai padėčiai, J. Bideno kreipimasis, nors ir vaizdo ryšiu iš Vašingtono, suteiks bent trumpą atokvėpį nuo vakcinų problemų. Europos pareigūnai džiaugiasi šiltesniu naujosios JAV administracijos tonu.

Viršūnių susitikimo išvakarėse JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas baigė dviejų dienų vizitą Briuselyje, per kurį susitiko derybų su NATO ministrais ir ES aukščiausiais pareigūnais bei pažadėjo glaudžiai koordinuoti veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.