Į viešumą iškilo naujas skandalas Lenkijoje: prievartaudamas studentes, vienuolis „jas gelbėjo nuo demonų“

Lenkijoje į viešumą iškilo naujas seksualinio išnaudojimo skandalas Bažnyčioje.

 Lenkijoje į viešumą iškilo naujas seksualinio išnaudojimo skandalas Bažnyčioje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje į viešumą iškilo naujas seksualinio išnaudojimo skandalas Bažnyčioje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2021-03-26 10:21, atnaujinta 2021-03-26 11:07

Paaiškėjo, jog vienuolis Pavelas prieš dvidešimt metų Vroclave buvo subūręs savotišką religinę paklusnių merginų sektą, kurios nares nebaudžiamai penkerius metus seksualiai išnaudojo ir net prievartavo.

Kitam vienuoliui demaskavus tokią Pavelo veiklą, dominikonų vadovybė uždraudė jam penkerius metus vadovauti religinėms apeigoms ir bendrauti su tikinčiaisiais. Dominikonų vadovybė nusikaltimų visgi nepranešė policijai, o seksualinę prievartą patyrusios religingos merginos irgi tokiam žingsniui nesiryžo.

Minėtą sektą Pavelas buvo subūręs 1996-2000 metais, kai vadovavo studentų pamaldoms. Vienuolis per pamaldas leido studentams groti ir dainuoti, o jo betarpiškas bendravimas bei aistringi pamokslai pritraukė minias studentų.

Kai kuriuos studentus, beveik išmitinai merginas, Pavelas pasikvietė į uždarą maldininkų grupę. Jos nariai kasdien kartu melsdavosi ryte ir vakare, galėdavo pasilikti nakvoti vienuolyne.

Pavelas per išpažintį merginas versdavo išsipasakoti absoliučiai visas gyvenimo smulkmenas, išklausinėdavo pačių intymiausių dalykų. Po to merginas vadindavo nuodėmingomis, velnio apsėstomis, ir įteigdavo, kad tik jis gali jas išgelbėti.

Visų akivaizdoje iki kraujo savo kūną odiniu bizūnu plakdavęs ir tuo esą dievišką švarumą įgavęs Pavelas prievartaudavo savo sektos nares. Tokiu būdu esą perduodavo joms dievišką skaistumą ir išvarydavo nuodėmingą geismingumą.

Sektantes vienuolis prievartaudavo net ant šoninio bažnyčios altoriaus. Tokioms orgijoms galą padarė vienuolis Marcinas Mogielskis, irgi paskirtas darbui su akademiniu jaunimu.

M.Mogielskis surašė kelių merginų išpažintis, ir perdavė vyresnybei. Po šio įvykio Pavelas ir buvo nušalintas nuo darbo su jaunimu. Jo aukos daugybę metų vėliau gydėsi pas psichologus, dalis merginų visai atsiribojo nuo bažnyčios.

Kelios Pavelo aukos neseniai susekė, jog dominikonas internete vilioja religingas merginas bendrai maldai ir siūlo išvaduoti jas nuo nuodėmių. Merginos demaskavimą ne tik pranešė dominikonų vadovybei, bet ryžosi viską papasakoti žiniasklaidai.

Ši atskleidė, jog, negalėdamas dirbti su studentėmis, Pavelas ėmė vilioti vienuoles. Viena iš jų dabar prisipažino, kad, susižavėjusi Pavelo pamaldumu ir aistringu religingumu, vėliau buvo jo prievartaujama, įteigiant, kad tokiu būdu taps Dievui švaresnė ir praras geismingumą.

Po žiniasklaidos demaskavimų bei sukrečiančių Pavelo aukų prisipažinimų, dominikonų vadovybė išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašė už Pavelo padarytas skriaudas ir pažadėjo atlikti visapusišką jo veiklos tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.