Naujas Jungtinės Karalystės vyriausybės pirkinys sukėlė pasipiktinimą: vadina pinigų švaistymu

Jungtinės Karalystės vyriausybė įsigijo antrą, visiškai naują, šalies vėliavos spalvomis nudažytą lėktuvą, kurį premjeras Borisas Johnsonas ir kiti aukšto rango asmenys naudos kelionėms trumpais atstumais.

 Didesnis „RAF Voyager“ ir toliau bus naudojamas kai ministrai ar karališkosios šeimos nariai skris tolimesniais atstumais.  <br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 Didesnis „RAF Voyager“ ir toliau bus naudojamas kai ministrai ar karališkosios šeimos nariai skris tolimesniais atstumais.  <br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 9:03 AM

Šešių mėnesių senumo „Airbus A321“ savaitgalį buvo nufotografuotas Stanstedo oro uoste.

Praėjusiais metais vyriausybė jau sulaukė kritikos, kai paaiškėjo, kad pagrindinis B.Johnsono lėktuvas „RAF Voyager“ buvo perdažytas vėliavos spalvomis – tai mokesčių mokėtojams kainavo 900 tūkst. svarų (104,6 tūkst. eurų).

Vyriausybės atstovai tikino, kad antrasis orlaivis, kuris, jų teigimu, buvo perdažytas reprezentuojant „tarptautinę Britanijos puošybą“, atitinka kainos ir kokybės santykį. Tačiau jie atsisakė komentuoti naujų dažų ir darbo kainą.

Orlaivis bus naudojamas tada, kai B.Johnsonas, ministrai ar karališkosios šeimos nariai keliaus trumpais ar vidutinio nuotolio reisais. Atstumas gali kistu nuo bet kurios vietos Europoje ar iki JAV rytinės pakrantės.

Didesnis „RAF Voyager“ – „Airbus A330“ – ir toliau bus naudojamas kai ministrai ar karališkosios šeimos nariai skris tolimesniais atstumais.

„Ministrams ir karališkosios šeimos nariams kartais prireikia tokių trumpų, ne komercinių kelionių“, – teigė vyriausybės atstovas.

Leiboristų partijos narys, buvęs šešėlinės ministerijos klimato kaitos ministras Clive'as Lewisas teigė, kad metais, kai Jungtinėje Karalystėje vyks „Cop 26 UN“ klimato kaitos konferencija, antrojo lėktuvo nusipirkimas siunčia prastą žinutę.

„Kam jam reikia dviejų lėktuvu? – klausia jis. – Visa tai – galios ir įtakos rodymas, tačiau yra geresnių būdų pasaulyje parodyti lyderystę nei skleisti milžiniško dydžio taršą.“

„Mums visiems reikia keisti tai, kaip gyvename ir funkcionuojame, ir manau, kad tai pradėti rodyti turėtų valdžia. Žinoma, premjeras turi keliauti ir skristi lėktuvu, tačiau tai jis galėtų daryti su jau egzistuojančiomis oro linijomis“, – sakė jis.

Šešėlinės vyriausybės ministras Stewartas Hosie teigė, kad „B.Johnsonas švaisto mokesčių mokėtojų pinigus dar vienam tuščiam konservatorių projektui“.

„Kalbant apie konservatorių prioritetus, šis įvykis parodo labai daug. Jie mielai išmes mokesčių mokėtojų pinigus privačiam jų vyriausybės projektui tuo pačiu metu, kai viešojo sektoriaus įmokos yra įšaldomos, mažinamas visuotinis kreditas, o milijonams darbuotojų auga mokesčiai“, – sakė jis.

Jo teigimu, vyriausybė turi viešai pranešti, kiek sumokėjo pinigų už šį privatų lėktuvą.

„Ypač žinant tai, kad jie visai neseniai išleido beveik milijoną svarų mokesčių mokėtojų pinigų pirmam privačiam lėktuvui. Ir tai padarė siaučiant pandemijai“, – kalbėjo jis.

Pirmasis B.Johnsono lėktuvas buvo įsigytas praėjusią vasarą. Tai patvirtino premjero atstovas, kuris tikino, kad „lėktuvo perdažymas padės geriau reprezentuoti Jungtinę Karalystę visame pasaulyje“.

Opozicijoje esantys parlamentarai valdžią tuo metu apkaltino „visiškai nepriimtinu mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“.

Parengta pagal „The Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.