Niujorke įteisintas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo trečiadienį pasirašė teisės aktą, įteisinantį marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais, tikintis, kad didelė dalis už parduotus lengvuosius narkotikus surinktų mokesčių atiteks mažumų bendruomenėms.

Niujorke įteisintas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Niujorke įteisintas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Niujorke įteisintas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais.<br>T.Bauro nuotr.
Niujorke įteisintas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-31 22:58

Niujorkas prisidėjo prie 14 kitų JAV valstijų ir Kolumbijos apygardos, įteisinusių kanapes, antradienį šį teisės aktą parėmus abiem valstijos parlamento rūmams, kur A. Cuomo demokratai turi tvirtą daugumą.

„Per ilgai kanapių prohibicija neproporcingai veikė tamsiaodžių bendrijas griežtomis įkalinimo bausmėmis“, – sakoma vėlai antradienį paskelbtame A. Cuomo pranešime.

„Šis istorinis teisės aktas užtikrina teisingumą ilgai marginalizuotoms bendruomenėms, priima naują verslą, auginsiantį ekonomiką, ir nustato visuomenei reikšmingus saugiklius“, – aiškino gubernatorius.

A. Cuomo biuras nurodė, kad nauja tvarka gali papildyti valstijos iždą 350 mln. dolerių (299 mln. eurų) per metus iš surinktų mokesčių, taip pat sukurti dešimtis tūkstančių darbo vietų.

40 proc. surinktų mokesčių bus nukreipta juodaodžių ir išeivių iš Lotynų Amerikos bendruomenėms, kurių nariai būdavo neproporcingai dažnai sulaikomi dėl marihuanos, nurodė JAV žiniasklaida.

Įstatymas leis suaugusiesiems nuo 21 metų įsigyti kanapių arba auginti jas asmeniniam naudojimui namuose. Be to, dalis uždirbtų lėšų turėtų būti skirta priklausomybės gydymui ir švietimui.

Niujorkas taip pat automatiškai panaikins žmonių, kurie anksčiau yra nuteisti už nusižengimus, dabar nebelaikomus baudžiamaisiais, teistumą.

Įstatymas taip pat panaikins baudas, skirtas už mažesnio kaip 85 gramų kanapių laikymą. Toks kiekis dabar bus traktuojamas kaip didžiausia leidžiama asmeninėms reikmėms laikomo kanapių kiekio riba. Jau anksčiau veikusi gydymo kanapių preparatais programa bus išplėsta.

Valstija planuoja taikyti parduodamai marihuanai 9 proc. akcizą; taip pat bus taikomas papildomas 4 proc. vietos ir apygardos valdžios mokestis.

Šis sprendimas buvo priimtas A. Cuomo pakliuvus į tyrėjų akiratį dėl įtariamo lytinio priekabiavimo ir darbuotojų moterų bauginimo. Be to, buvo pareikšti įtarimai, kad jo administracija bandė nuslėpti su koronavirusine infekcija susijusius mirčių slaugos namuose atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.