Po U. von der Leyen pažeminimo Italijos premjeras M.Draghi pavadino R. T. Erdoganą „diktatoriumi“ Turkija pasmerkė Italijos premjerą

Italijos vyriausybės vadovas Mario Draghis Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą pavadino „diktatoriumi“. Jis griežtai sukritikavo jo elgesį su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen per jos vizitą Ankaroje šią savaitę.

U. von der Leyen lankantis Ankaroje, jai neatsirado vietos per susitikimą su R. T. Erdoganu atsisėsti šalia jo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
U. von der Leyen lankantis Ankaroje, jai neatsirado vietos per susitikimą su R. T. Erdoganu atsisėsti šalia jo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 10:15 AM

Antradienį U. von der Leyen lankantis Ankaroje, jai neatsirado vietos per susitikimą su R. T. Erdoganu atsisėsti šalia jo ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charleso Michelio. Komisijos pirmininkė buvo priversta prisėsti gerokai toliau ant sofos. Po šio incidento Turkijos vyriausybės adresu, be kita ko, skriejo kaltinimai dėl neapykantos moterims.

„Man buvo labai liūdna dėl pažeminimo, kurį Komisijos pirmininkė turėjo patirti dėl šitų – vadinkime juos tikraisiais vardais – diktatorių“, – sakė M. Draghis spaudos konferencijoje Romoje. Tačiau ES esą turi bendradarbiauti su tokiais šalių vadovais, kaip R. T. Erdoganas.

Ankara ketvirtadienį griežtai pasmerkė Italijos ministro pirmininko Mario Draghi „bjaurų“ pasisakymą, kai jis pareiškė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra tironas.

„Griežtai smerkiame nepriimtinus populistinius pareiškimus ir bjaurius bei nepagrįstus komentarus, išsakytus paskirtojo Italijos ministro pirmininko Draghi“, – per „Twitter“ parašė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Turkijos pareigūnai tvirtino esantys nekalti dėl to epizodo ir aiškino, kad buvo vadovaujamasi pageidavimais dėl protokolo, gaustais iš Europos Sąjungos. M. Cavusoglu ketvirtadienį sakė, kad sėdėjimo tvarka „buvo nustatyta atsižvelgiant į ES pasiūlymą“. Kritiką Turkijai jis pavadino „nesąžininga“.

Po M. Draghi pareiškimo, kad U. von der Leyen patyrė turkų „pažeminimą“, Turkijos užsienio reikalų ministerija nedelsdama iškvietė Italijos ambasadorių Ankaroje ir pareiškė jam protestą.

R. T. Erdogano valdančiosios partijos AK atstovas Omeras Celikas sakė apgailestaujantis dėl M. Draghi komentarų, nes jie „neatspindi Turkijos ir Italijos ryšių gylio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?