JAV žada „liberalizuoti“ ryšius su Taivanu

JAV Valstybės departamentas penktadienį pranešė sudarysiantis sąlygas amerikiečių pareigūnams lengviau susitikti su Taivano atstovais, nepaisydamas Kinijos spaudimo, daromo tvyrant įtampai tarp abiejų šalių.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 12:48 PM

Vašingtonas ir toliau laikys Pekiną vienintele teisėta Kinijos vyriausybe, kaip buvo nuspręsta 1979 metais, tačiau nebesilaikys dalies painių taisyklių, ribojančių ryšius su Taivanu.

„Gairėse pabrėžiama, kad Taivanas yra gyvybinga demokratija ir svarbus saugumo bei ekonomikos partneris, kuris taip pat yra geroji jėga tarptautinėje bendruomenėje“, – pažymėjo Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Šiomis naujomis gairėmis liberalizuojami mūsų neoficialius ryšius atitinkantys kontaktai su Taivanu“, – pridūrė jis.

Šiuo prezidento Joe Bideno administracijos žingsniu, atliktu atsiradus poreikiui peržiūrėti vieną Kongreso priimtą teisės aktą, formalizuojama tvirtėjanti JAV parama demokratiškai valdomam Taivanui.

Buvęs amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, aršus Pekino kritikas, paskutinėmis savo kadencijos dienomis pareiškė, kad bus atsikratyta ankstesnių gairių dėl santykių su Taivanu. Daugelis Taibėjaus šalininkų pasveikino tokį žingsnį, bet jis sukėlė sumaištį, nes M. Pompeo nepatikslino, kuo bus pakeistos tos gairės.

Apie naują J. Bideno administracijos požiūrį liudija Vašingtono sprendimas praėjusį mėnesį pasiųsti JAV ambasadorių prie Palau vizito į Taivaną, kur šis diplomatas lydėjo Ramiojo vandenyno salų valstybės prezidentę.

Taivaną, į kurį pabėgo per 1949 metų pilietinį karą žemyninės Kinijos komunistų pajėgų įveikti nacionalistai, Pekinas laiko savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Taibėjus pastaruoju metu praneša apie dažnėjančius Pekino karinių orlaivių įsibrovimus į salos oro erdvę. Pagal JAV įstatymus, Vašingtonas įpareigotas aprūpinti Taivaną ginamąja ginkluote.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.