Rusija smerkia ES sankcijas Iranui

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, kad Maskva tikisi daugiašalio susitarimo su Iranu išgelbėjimo, ir pasmerkė Europos Sąjungos sankcijas šiitiškai respublikai, pasak jo, galinčias pakenkti sunkioms deryboms dėl Teherano branduolinės programos.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat kritikavo pirmadienį Iranui paskelbtas ES sankcijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos diplomatijos vadovas taip pat kritikavo pirmadienį Iranui paskelbtas ES sankcijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 11:28 AM, atnaujinta Apr 13, 2021, 11:29 AM

„Tikimės, kad bus įmanoma išsaugoti Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA)", – sakė S. Lavrovas po Teherane įvykusių derybų su iraniečių kolega Mohammadu Javadu Zarifu, paminėdamas žlungantį 2015 metų susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos apribojimo.

„Kaip suprantame, mūsų partneriai Teherane deklaravo savo pasirengimą nedelsiant judėti ta kryptimi“, jei Vašingtonas laikysis savo įsipareigojimų, pridūrė S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat kritikavo pirmadienį Iranui paskelbtas ES sankcijas. Pasak jo, šios sankcijos kelia „daugybę klausimų“ vykstant deryboms dėl JCPOA atgaivinimo.

Pirmadienį ES dėl šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų paskelbė sankcijas aštuoniems Irano saugumo pareigūnams, įskaitant įtakingos Revoliucinės gvardijos vadą generolą Hosseiną Salami, ir trims liūdnai pagarsėjusiems kalėjimams.

Sankcijos – turto įšaldymas ir vizų draudimai – paskelbtos dėl brutalaus protestų malšinimo 2019 metais. Tačiau jų paskelbimo laikas yra itin opus, nes Briuselis šiuo metu tarpininkauja Vienoje dedamoms pastangoms atgaivinti pasaulio galingųjų valstybių ir Irano susitarimą.

„Jei ES nėra koordinavimo ir dešinė ranka nežino, ką daro kairė, tai tiesiog bėda, – sakė S. Lavrovas. – Tačiau jei šis sprendimas priimtas sąmoningai,... Vienoje tęsiantis deryboms dėl JCPOA išgelbėjimo, tuomet tai jau ne bėda – tai klaida,... blogesnė už nusikaltimą.“

„Smerkiame bet kokius bandymus pakenkti šiam procesui“, – sakė jis ir pridūrė: „Tikiuosi, jog mūsų kolegos Europoje supranta, kad tokie veiksmai nepriimtini, ir imsis veiksmų, kad neleistų sužlugdyti derybų.“

M. J. Zarifas savo ruožtu naujas Europos sankcijas pavadino „diversijos aktu“ ir pareiškė, kad Iranas „būtinai reaguos į šiuos Europos Sąjungos veiksmus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.