JAV pasiuntinys J. Kerry prieš klimato susitikimą nuvyko į Kiniją

JAV klimato pasiuntinys Johnas Kerry ketvirtadienį Kinijoje surengė diskusijas prieš prezidento Joe Bideno organizuojamą pasaulio lyderių susitikimą klimato klausimais.

 JAV pasiuntinys J. Kerry prieš klimato susitikimą nuvyko į Kiniją.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV pasiuntinys J. Kerry prieš klimato susitikimą nuvyko į Kiniją.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 10:34 AM

Kinijos ekologijos ir aplinkos ministerija pranešė, kad Šanchajuje iki šeštadienio truksiančiomis diskusijomis siekiama stiprinti bendradarbiavimą dėl klimato kaitos ir apsikeisti nuomonėmis dėl Jungtinių Tautų klimato konferencijos COP26, lapkričio mėnesį vyksiančios Glazge Škotijoje.

Trumpame ministerijos pranešime sakoma, kad J. Kerry susitiks su Kinijos vyriausiuoju klimato derybininku Xie Zhenhua. JAV ir Kinija yra didžiausios pasaulyje teršėjos anglies junginiais ir abi yra numačiusios artimiausiais dešimtmečiais tapti neutraliomis klimato atžvilgiu, nors Kinijos numatomas 2060 metų terminas vadinamas nepakankamai ambicingu.

J. Kerry yra J. Bideno administracijos aukščiausio rango pareigūnas, apsilankęs Kinijoje. Jo vizitas surengtas nepaisant dvišaliuose santykiuose tvyrančios įtampos dėl žmogaus teisių, prekybos ir Kinijos teritorinių pretenzijų į Taivaną bei Pietų Kinijos jūroje.

Kinija, kuri dėl deginamos naftos ir anglių šiuo metu yra didžiausia teršėja šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, labai svarbi pasaulinių klimato susitarimų sėkmei.

JAV ambasada Pekine sakė, kad iki J. Kerry išvykimo į Pietų Korėją neplanuojama jokių renginių žiniasklaidai.

J. Bidenas pakvietė 40 pasaulio lyderių, tarp jų Kinijos valstybės vadovą Xi Jinpingą, dalyvauti virtualiame viršūnių susitikime dėl klimato balandžio 22–23 dienomis. JAV ir kitos šalys turėtų paskelbti ambicingesnius nacionalinius tikslus dėl taršos anglies junginiais mažinimo ir pažadėti finansinę pagalbą neturtingesnių šalių pastangoms.

J. Kerry asmeniškai ir internetu spaudžia pasaulio lyderius prieš šį viršūnių susitikimą prisiimti įsipareigojimų ir sudaryti aljansų dėl klimato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.