Kremlius: JAV ir Rusijos vadovų susitikimo neįmanoma surengti artimiausiomis savaitėmis Naujos JAV sankcijos „nepadės“ rengti V. Putino ir J. Bideno susitikimo

Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV vadovo Joe Bideno susitikimo neįmanoma surengti artimiausiomis savaitėmis, bet šis klausimas svarstomas, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną mažinti augančią įtampą su Ukraina ir pasiūlė surengti susitikimą trečiojoje<br>AFP/Scanpix
JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną mažinti augančią įtampą su Ukraina ir pasiūlė surengti susitikimą trečiojoje<br>AFP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 2:44 PM, atnaujinta Apr 15, 2021, 2:45 PM

Pokalbio su žurnalistais metu D. Peskovo buvo paklausta apie JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškimą, kad J. Bidenas, anksčiau šią savaitę kalbėjęsis telefonu su V. Putinu, pasiūlė jam susitikti „artimiausiomis savaitėmis“.

Atsakydamas į klausimą, ar kalbėta apie dvišalį susitikimą, ar apie aukščiausiojo lygio susitikimą klimato klausimais, kuris rengiamas JAV iniciatyva, D. Peskovas sakė: „Ne, dvišalio susitikimo, žinoma, negalima organizuoti taip greitai, klausimas yra vis dar analizuojamas (...) Ir, žinoma, mes, tikriausiai, kalbame apie kitą savaitę planuojamą viršūnių susitikimą klimato klausimais.“

Tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių tvyrant padidėjusiai įtampai, J. Bidenas antradienį per pokalbį telefonu pasiūlė V. Putinui „netolimoje ateityje“ surengti susitikimą trečiojoje šalyje.

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad planuojamos JAV sankcijos Rusijai dėl jos kišimosi į rinkimus ir kibernetinių atakų „nepadės“ rengti galimo viršūnių susitikimo.

JAV žiniasklaida ketvirtadienį paskelbė, kad Vašingtonas paskelbs sankcijas daugiau nei 30 Rusijos subjektų, 10 Rusijos diplomatų paskelbs nepageidaujamais asmenimis bei išplės jau galiojantį draudimą JAV bankams prekiauti Rusijos vyriausybės skolos vertybiniais popieriais.

„Tai, kas dabar svarstoma – greičiausiai sankcijos – jokiu būdu nepadės tokiam susitikimui. Tai akivaizdu“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

V. Putino spaudos sekretorius taip pat pažymėjo, kad sprendimas dėl Rusijos dalyvavimo klimato aukščiausiojo lygio susitikime dar nepriimtas.

Paklaustas, ar sprendimas priklausys nuo to, ar JAV ketvirtadienį priims naujas sankcijas Rusijos atžvilgiu, D. Peskovas sakė: „Viskas priklausys nuo valstybės vadovo sprendimo.“

Rengdamos sankcijas Rusijai, Jungtinės Valstijos planuoja išsiųsti grupę Vašingtone ir Niujorke dirbančių rusų diplomatų, remdamasi šaltiniais ketvirtadienį pranešė televizija CNN.

Kiek anksčiau naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad J. Bideno administracija yra pasirengusi įvesti naujas sankcijas Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims dėl „numanomų neteisėtų veiksmų“, įskaitant plataus masto kibernetinę ataką naudojantis bendrovės „SolarWinds“ programinės įrangos spragomis ir bandymus pakenkti JAV rinkimams.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono pastarosiomis savaitėmis išaugo, Rusijai telkiant savo pajėgas prie sienos su Ukraina.

JAV teigimu, karių skaičius ten yra didžiausias nuo 2014 metų, kai po Krymo pusiasalio aneksijos Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas su Maskvos remiamais separatistais.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės ragino Maskvą atitraukti savo pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.