Vokietija planuoja savo karių išvedimą iš Afganistano pradėti liepos 4-ąją

Vokietijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė planuojanti liepos pradžioje pradėti vokiečių karių išvedimą iš Afganistano.

Vokietijos kontingentas Afganistane – 1,1 tūkst. karių – yra antras pagal dydį po Jungtinių Valstijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos kontingentas Afganistane – 1,1 tūkst. karių – yra antras pagal dydį po Jungtinių Valstijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 1:18 PM

„Dabar mąstoma... sutrumpinti išvedimo laikotarpį. Šiuo metu svarstoma išvedimą pradėti liepos 4-ąją“, – sakė ministerijos atstovas naujienų agentūrai AFP, tačiau pabrėžė, kad galutinį sprendimą priims NATO.

Praėjusią savaitę JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija paskelbė, kad visi amerikiečių kariai iš Afganistano bus išvesti iki rugsėjo 11 dienos – keturiais mėnesiais vėliau galutinio termino, numatyto pernai su Talibanu sudarytame susitarime.

NATO praėjusią savaitę sutarė savo pajėgų išvedimą pradėti iki gegužės 1 dienos.

9,6 tūkst. karių NATO instruktavimo ir paramos misija, kurioje dalyvauja JAV kariai, yra labai priklausoma nuo Vašingtono karinių išteklių. Misijoje tarnauja kariai iš 36 NATO valstybių ir Aljanso partnerių.

Vokietijos kontingentas Afganistane – 1,1 tūkst. karių – yra antras pagal dydį po Jungtinių Valstijų.

Pajėgos išvedamos nepaisant Talibano ir Afganistano vyriausybės derybų aklavietės.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas teisino JAV sprendimą trauktis. Pasak jo, terorizmo grėsmė dabar kyla iš kitų vietų ir išteklius reikia perskirstyti atsižvelgiant į tokius iššūkius kaip Kinija ir COVID-19 pandemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.