Albanija po audringos kampanijos renka parlamentą

Albanijos piliečiai sekmadienį renka šalies parlamentą. Rinkimai vyksta po audringos kampanijos, per kurią būta ir susišaudymo tarp skirtingų stovyklų rėmėjų, kuris sukėlė nerimą tarptautiniu mastu.

Albanijos piliečiai sekmadienį renka šalies parlamentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Albanijos piliečiai sekmadienį renka šalies parlamentą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2021, 4:02 PM

Socialistas premjeras Edi Rama siekia trečios kadencijos, tačiau jam iššūkį meta tuzinas partijų, susivienijusių su pagrindiniais opoziciniais demokratais. Ne vieną savaitę įžeidimais keitęsi kandidatai prieš pat rinkimus sušvelnino toną.

Šie rinkimai yra laikomi itin svarbiais Albanijai siekiant narystės Europos Sąjungoje (ES). Visos partijos žada vykdyti reformas, kurių reikalauja blokas. ES pradėti oficialias narystės derybas sutiko pernai.

Tačiau dauguma Albanijos rinkėjų yra pavargę nuo politinės kultūros šalyje, kur tradiciškai įvairios pusės viena kitą kaltina sukčiavimu ir korupcija.

„Demokratija yra gerai, nekaltinu demokratijos, tačiau aš kaltinu politinę klasę. Ji kovoja tik dėl savęs ir niekada nekovoja dėl mūsų“, – agentūrai AFP sakė 80-metis Kosta Ranxha.

Apklausos rodo, kad socialistai pirmauja prieš savo konkurentus, tačiau komentatoriai atkreipia dėmesį į tai, kad didelė dalis žmonių vis dar nėra apsisprendę, todėl sunku ką nors tiksliai prognozuoti.

2,8 mln. gyventojų turinti Albanija yra viena skurdžiausių Europos šalių, padėtį kurioje dar labiau pablogino koronaviruso pandemija, nes dėl viruso ypač nukentėjo šalies ekonomikai svarbus turizmo sektorius.

Šalies prezidentas, kurio žmona vadovauja nedidelei partijai, susivienijusiai su demokratais, ir kuris yra didžiausias E. Ramos priešininkas, pareiškė, kad bus parengtos „šakės“, jeigu socialistai mėgins klastoti balsus. Toks grasinimas sulaukė JAV pasmerkimo.

„Niekam nepriimtina grasinti piliečiams „šakėmis“... Tokie grasinimai verti pasmerkimo“, – tviteryje parašė JAV ambasadorė Yuri Kim.

Balsavimas tęsis iki 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, o oficialių rezultatų laukiama per kitas dvi dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.