Kremlius: V. Putino ir J. Bideno susitikimas gali įvykti birželį

Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sekmadienį pareiškė, kad Rusijos valstybės vadovo ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimas gali įvykti birželį.

Jurijus Ušakovas  pareiškė, kad Rusijos valstybės vadovo ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimas gali įvykti birželį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jurijus Ušakovas  pareiškė, kad Rusijos valstybės vadovo ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimas gali įvykti birželį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-25 16:52

Tarp Rusijos ir Vakarų smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos konflikto, naujų sankcijų Maskvai ir įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sveikatos, J. Bidenas anksčiau šį mėnesį pasiūlė abiem lyderiams susitikti neutralioje šalyje.

Kremlius pareiškė vis dar svarstantis tokį pasiūlymą, tačiau sekmadienį J. Ušakovas pranešė, kad vyksta pasirengimas.

„Kalbame apie birželį, yra net konkrečios datos“, – Rusijos valstybinei televizijai „Rossija 1“ sakė jis.

Per tą pačią laidą Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartojo jo vadovaujamos ministerijos anksčiau šį mėnesį padarytą pareiškimą, kad susitikimo pasiūlymas „buvo priimtas palankiai ir šiuo metu yra svarstomas“.

Baltieji rūmai penktadienį pranešė, kad J. Bidenas birželį dalyvaus Didžiojo septyneto viršūnių susitikime Didžiojoje Britanijoje, taip pat NATO ir ES viršūnių susitikimuose Briuselyje, tačiau nenurodė, ar J. Bidenas šios kelionės metu į savo darbotvarkę įtrauks ir susitikimą su V. Putinu.

Austrija ir Suomija jau išreiškė norą surengti tokį galimą dviejų lyderių susitikimą.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono kiek sumažėjo nuo praėjusio penktadienio, kai Rusija pradėjo atitraukti savo karines pajėgas, kurios dalyvavo pratybose netoli Ukrainos, o A. Navalnas nutraukė savo bado streiką.

Karinės pratybos ir didelių Rusijos karinių pajėgų sutelkimas prie Ukrainos šiaurinių ir rytinių sienų, taip pat ir 2011 metais aneksuotame Kryme, sukėlė nerimą Vakaruose ir paskatino J. Bideną paraginti Maskvą trauktis.

J. Bidenas taip pat perspėjo Rusiją dėl pasekmių, jeigu A. Navalnas mirs kalėjime. Opozicionierius pradėjo bado streiką reikalaudamas tinkamo medicininio gydymo.

Kremlius anksčiau šį mėnesį pareiškė, jog yra gerai, kad J. Bidenas siekia dialogo su V. Putinu, tačiau taip pat sukritikavo Vašingtoną už tai, kad šis išsiuntė 10 Rusijos diplomatų ir įvedė naujų sankcijų dėl Rusijos tariamo kišimosi į JAV prezidento rinkimus.

Maskva sureagavo išsiųsdama dešimt JAV diplomatų ir uždrausdama keliems J. Bideno administracijos pareigūnams atvykti į šalį.

Padidėjus įtampai, JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Sullivanas buvo atšauktas konsultacijomis po to, kai Maskva rekomendavo jam laikinai išvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.