G. Floydo žmogžudystė sukrėtė pasaulį: 3 lemtingos detalės garantavo nuosprendį

Kai policijos pareigūnai JAV nužudo žmogų, tai retai vertinama nusikaltimu. Dar rečiau prisiekusieji nuteisia pareigūną už žmogžudystę. Vis dėlto būtent taip nutiko 45-erių Derekui Chauvinui, baltaodžiui policijos pareigūnui, kuris buvo pripažintas kaltu dėl 46-erių juodaodžio George'o Floydo nužudymo.

Dėl G. Floydo nužudymo nuteisto pareigūno byloje – trys svarbios detalės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dėl G. Floydo nužudymo nuteisto pareigūno byloje – trys svarbios detalės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 2:23 PM, atnaujinta Apr 26, 2021, 4:27 PM

Kuo šis atvejis toks ypatingas?

Incidentas įvyko praėjusių metų gegužės 25-ąją bandant G.Floydą areštuoti dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti padirbta 20 dolerių kupiūra išprovokavo didžiulius protestus prieš rasinę nelygybę ir brutalų policijos elgesį Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

Lemtingas įvykis, kurio metu D.Chauvinas sulaikė ir vėliau keliu prispaudė G.Floydą, buvo užfiksuotas vaizdo kamera. Būtent ši detalė yra labai svarbi šioje rezonansinėje byloje.

Vaizdo įraše matoma, kaip pareigūnas net 9 minutes laiko keliu prispaudęs juodaodį amerikietį. Šį veiksmą įvertino ir kiti šalies pareigūnai, teigdami, kad policininko veiksmai buvo pertekliniai.

Dalis jų atkreipė dėmesį ir į D.Chauvino šaltakraujišką veidą, pareigūnas incidento metu nerodė jokių emocijų. Vėliau jį atstovaujantis advokatas teigė, kad policijos pareigūnai būtent to ir yra mokomi, kad emocijos neišprovokuotų stresinėje situacijoje imtis neapgalvotų sprendimų.

Šioje istorijoje svarbus ir Darnella Frazier vaidmuo. Tai – mergina, kuri užfiksavo lemtingą įvyki. Būtent jos vaizdo įrašas buvo svarbiausias bylos įrankis.

Minėtas vaizdo įrašas, kaip teigia CNN, buvo rodomas nuolatos, viso teisinio proceso metu. Jį šimtus kartų matė kone visi 38 liudininkai, policijos bei medicinos ekspertai.

Net ir prabėgus metams, vaizdo įrašas vis dar jautrino įvykio liudininkus. Prisiekusysis Charlesas McMillianas pravirko tiesiog teismo salėje.

„Jaučiuosi bejėgis“, – tarė jis, kuomet G.Floydas šaukėsi „mamos“. – Aš taip pat jos neturiu. Aš jį suprantu.“

Anot CNN, teisėjai viso proceso metu nuolat teigė, kad būtina „tikėti savo akimis“.

Policijos pareigūnai, esant reikalui, dažniausiai šauna ginklu, kai jaučia, kad nebėra kitos situacijos, o nusikaltėlis yra pavojingas aplinkiniams. Vis dėlto D.Chauvino atvejis buvo kitoks. Jis net 9 minutes ir 29 sekundes klūpėjo ant G.Floydo kaklo.

Teisėjas Jerry Blackwellas teigė, kad tai yra „trys svarbiausi bylos skaičiai“.

Anot jo, 4 min. 45 sek. G.Floydas šaukė, kad negali kvėpuoti, 53 sek. amerikietis buvo praradęs deguonį, jam prasidėjo priepuoliai ir 3 min. 51 sek. jis buvo be sąmonės.

„Ši byla nėra susijusi su kelių sekundžių sprendimo priėmimu“, – teigė J.Blackwellas.

Būtent šiuo aspektu ši byla ir skiriasi nuo iki tol buvusių, kuomet pareigūnas nušaudavo nusikaltėlį.

Be to, remiantis vaizdo įrašu, D.Chauvinas net nereagavo į G.Floydo prašymus ar galimą pavojų jo gyvybei. Pareigūno kūno kalba papiktino liudininkus ir prisiekusiuosius.

Lemiamą smūgį D.Chauvinui smogė jo buvę kolegos. Būrys Mineapolio policijos departamento atstovai liudijo D.Chauvino kaltę. Tarp jų buvo ne tik pastarojo kolegų, bet ir draugų.

„Nebuvo jokio pasipriešinimo, buvo aišku, kad G.Floydas nebegali judėti ir nesipriešina, tad toliau taikyti jėgos nereikėjo“, – teigė pareigūnas Medaria Arradondo.

Tokį D.Cauvino poelgį pasmerkė ir tiesioginis jo vadovas, teigdamas, kad „klūpoti ant G.Floydo nereikėjo“. Maža to, tai pasmerkė net pats JAV prezidentas Joe Bidenas. 

Kai prieš buvusį pareigūną liudija ne tik teisybės ištroškusi visuomenė, bet ir buvę jo kolegos, draugai bei šalies prezidentas, kitokios pabaigos D.Chauvinas tikėtis nebegalėjo.

Gresia iki 40 metų nelaisvės

Praėjusią savaitę prisekusieji pripažino D.Chauvino kaltę dėl visų trijų kaltinimų: antrojo laipsnio žmogžudystės, trečiojo laipsnio žmogžudystės ir nužudymo dėl neatsargumo.

Prie itin saugomų teismo rūmų Mineapolio centre susirinkusi minia ėmė džiūgauti, kai kas iš palengvėjimo verkė.

D.Chauvinui dėl rimčiausio kaltinimo – antrojo laipsnio žmogžudystės – gresia įkalinimas iki 40 metų. Bausmė jam bus paskirta po dviejų mėnesių.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?