Siaubinga situacija Indijoje žmones stumia į neviltį: privertė atsigręžti į juodąją rinką

Kadangi Delio ir daugelio kitų miestų ligoninėse trūksta lovų, skirtų COVID-19 pacientams, žmonės priversti ieškoti būdų, kaip gydyti ligonius namuose. Daugelis kreipėsi į juodąją rinką, kurioje būtiniausių vaistų ir deguonies balionų kainos smarkiai išaugo, o abejotinų vaistų pasirinkimas vis daugėja.

 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 9:12 PM

Pirmadienį Indijoje penktą dieną iš eilės užfiksuotas naujas pasaulinis dienos koronaviruso atvejų rekordas – 352 991 atvejis.

Indijoje gyvenanti Anshu Priya savo uošviui negalėjo gauti lovos ligoninėje Delyje ar jo priemiestyje Noidoje jo būklei ir toliau blogėjant. Didžiąją sekmadienio dalį ji praleido ieškodama deguonies baliono, tačiau paieškos buvo bevaisės.

Galiausiai ji kreipėsi į juodąją rinką. Ji sumokėjo didelę sumą – 50 000 rupijų (554 eurus), kad įsigytų balioną, kuris paprastai kainuoja 6 000 rupijų (66 eurai).

Jos uošvė taip pat sunkiai kvėpavo, tačiau A.Priya žinojo, kad juodojoje rinkoje gali nepavykti rasti kito baliono arba sau leisti jį įsigyti.

Tai gerai pažįstama istorija ne tik Delyje, bet ir Noidoje, Laknau, Indore ir daugelyje kitų miestų, kur šeimos desperatiškai bando susirasti laikiną pagalbą namuose.

Tačiau dauguma Indijos gyventojų negali sau to leisti. Jau yra keletas pranešimų apie žmones, mirštančius prie ligoninių slenksčių, nes jie negalėjo sau leisti nusipirkti būtiniausių vaistų ir deguonies juodojoje rinkoje.

BBC paskambino keliems deguonies balionų tiekėjams ir dauguma jų paprašė bent 10 kartų didesnės nei įprasta kainos.

Padėtis ypač sunki Delyje, kur nebėra nė vienos intensyviosios terapijos skyriaus lovos. Šeimos tų, kurie gali sau to leisti, samdo slaugytojus ir konsultuojasi su gydytojais nuotoliniu būdu, kad jų artimieji galėtų kvėpuoti.

Tačiau sunkumai yra didžiuliai – nuo kraujo tyrimų atlikimo iki kompiuterinės tomografijos ar rentgeno tyrimo.

Laboratorijos yra perpildytos, o tyrimų rezultatai gaunami per tris dienas. Dėl to gydantiems gydytojams sunkiau įvertinti ligos progresavimą. Kompiuterinę tomografiją gydytojai taip pat naudoja paciento būklei įvertinti, tačiau prireikia kelių dienų, kad gautų paskyrimą.

Gydytojai teigia, kad dėl tokio delsimo kyla pavojus daugeliui pacientų.

Anuj Tiwari pasamdė slaugytoją, kad ši padėtų gydyti jo brolį namuose, nes daugelyje ligoninių jį atsisakė priimti.

Vieni teigė, kad neturi laisvų lovų, o kiti sakė, kad nepriima naujų pacientų, nes tebėra neaišku, kaip bus aprūpinami deguonimi. Dėl nepakankamo deguonies tiekimo Delyje mirė keli pacientai. Miesto ligoninės yra beviltiškoje situacijoje, kai kurios iš jų kasdien perspėja, kad deguonies joms liko vos kelioms valandoms.

Vienas Delio gydytojas sakė, kad „dabar tikrai baiminamasi, kad gali įvykti didelė tragedija“.

Atsižvelgdamas į ligoninių situaciją, J. Tiwari sumokėjo didelę sumą, kad įsigytų koncentratorių, kuris gali išgauti deguonį iš oro ir palaikyti jo brolio kvėpavimą. Gydytojas taip pat paprašė jo pasirūpinti antivirusiniu vaistu remdesiviru, kuriam Indijoje suteiktas leidimas naudoti skubos tvarka ir kurį gydytojai plačiai skiria. Dėl šio vaisto, kuris iš pradžių buvo sukurtas Ebolos virusui gydyti, naudos vis dar diskutuojama visame pasaulyje.

J. Tiwari negalėjo rasti vaisto jokioje vaistų parduotuvėje ir galiausiai kreipėsi į juodąją rinką. Jo brolio būklė ir toliau išlieka kritinė, o gydantis gydytojas sako, kad netrukus jam gali prireikti ligoninės, kurioje būtų galima skirti remdesvirą.

„Nėra lovų. Ką man daryti? Net negaliu jo niekur kitur nuvežti, nes jau išleidau tiek daug pinigų ir daug jų nebeturiu“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad „beviltiška kova dėl COVID-19 pacientų gelbėjimo persikėlė iš ligoninių į namus“, tačiau net ir tai pasirodė esanti sunki užduotis, nes „neturime lengvos prieigos prie deguonies“ ir vaistų.

Vyriausybė leido septynioms įmonėms gaminti remdesvirą Indijoje, joms buvo liepta didinti gamybą.

Tačiau keli vyriausybės pažadai užtikrinti pakankamą tiekimą nedavė jokių rezultatų. Epidemiologas daktaras Lalitas Kantas sako, kad sprendimas padidinti gamybą buvo priimtas per vėlai ir vyriausybė turėjo būti pasirengusi antrajai bangai.

„Tačiau kažkokiu būdu vaisto galima įsigyti juodojoje rinkoje, todėl tiekimo sistemoje yra tam tikrų spragų, kurių reguliavimo institucijos nesugebėjo pašalinti, – sako jis. – Iš pirmosios bangos nieko nepasimokėme“.

Kitas labai paklausus vaistas yra tocilizumabas. Jis paprastai naudojamas artritui gydyti, tačiau tyrimai parodė, kad jis gali sumažinti tikimybę, jog labai sergančiam pacientui reikės prijungti dirbtinio kvėpavimo aparatą.

Gydytojai šį vaistą dažniausiai skiria sunkiai sergantiems pacientams. Tačiau jis išnyko iš rinkos. Vaistą importuojanti ir parduodanti Indijos bendrovė „Cipla“ sunkiai patenkina didėjančią paklausą.

Visuomenės sveikatos ekspertas Anantas Bhanas sako, kad vyriausybė turėjo įsigyti vaisto didžiuliais kiekiais, nes nedaug kas gali sau leisti jį pirkti juodojoje rinkoje.

„Tai rodo, kad nebuvo jokio planavimo. Vyriausybė nesugebėjo numatyti šios bangos ir suplanuoti jos, – sako jis. – Žmonės buvo palikti likimo valiai“.

Juodojoje rinkoje taip pat pasirodė remdesiviro klastočių. Kai BBC paklausė prekeivio, kad jo siūlomas vaistas atrodo padirbtas, nes jį gaminanti įmonė nėra įtraukta į įmonių, turinčių licenciją jį gaminti Indijoje, sąrašą, jis atsakė, kad vaistas yra „100 % originalus“.

Pakuotėje taip pat buvo daug rašybos klaidų. Tačiau jis gūžtelėjo pečiais ir paprašė, kad jį ištirtų bet kurioje laboratorijoje. Įmonė taip pat neturi savo atstovybės internete.

Tačiau Indiją apėmusi tokia neviltis, kad žmonės yra pasirengę pirkti net abejotinus vaistus. O kai kurie buvo ir apgauti. Žmonės nuolat dalijasi telefono numeriais tiekėjų, kurie gali parūpinti bet ko – nuo deguonies iki vaistų. Tačiau ne visi šie numeriai yra patikrinti.

IT darbuotojas, kuris nenorėjo būti įvardytas, pasakojo, kad jam labai reikėjo nusipirkti deguonies balioną ir remdesiviro, ir jis gavo nuorodą iš „Twitter“. Kai jis susisiekė su tuo asmeniu, jam buvo liepta pervesti 10 000 rupijų kaip avansą.

„Kai tik nusiunčiau pinigus, asmuo užblokavo mano numerį“, – sakė jis.

Neviltis verčia žmones patikėti bet kuo, kai to reikia, ir tai, atrodo, skatina juodąją rinką. Kelių valstijų vyriausybės pažadėjo kovoti su juodąja prekyba remdesiviru, taip pat buvo atlikta keletas areštų. Tačiau atrodo, kad juodoji rinka nesutriko.

J. Tiwari sako, kad tokie žmonės kaip jis neturi kito pasirinkimo, kaip tik mokėti daugiau.

„Atrodo, kad negalima gydytis ligoninėse, o dabar savo artimųjų negalite išgelbėti net namuose“, – sako J. Tiwari.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.