J. Bidenas svarbioje kalboje Kongrese paragins kovoti su nelygybe JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį kalbėdamas Kongrese paragins imtis herojiškų pastangų užtikrinti šalyje didesnį finansinį teisingumą, iš dalies – naikinant ankstesnio lyderio Donaldo Trumpo suteiktas mokesčių lengvatas turtingiesiems.

Kalbėdamas žiūrimiausiu televizijos laiku prezidentas pristatys didžiulių vyriausybės išlaidų planą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalbėdamas žiūrimiausiu televizijos laiku prezidentas pristatys didžiulių vyriausybės išlaidų planą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 5:29 PM

Kalbėdamas abejų Kongreso rūmų sesijoje savo prezidentavimo šimtadienio išvakarėse J. Bidenas turėtų pasveikinti, kaip jis antradienį apibūdino, savo šalies „stulbinamą“ pažangą kovoje su COVID-19 vakcinuojant Amerikos gyventojus, dėl kurios šalis įveikė koronaviruso sukeltą katastrofą ir tapo atsigavimo lydere. 

Turėdamas aukštus populiarumo reitingus ir demokratų persvarą – nors ir labai nedidelę – Kongrese, J. Bidenas mano, kad pats laikas jam imtis naujų iššūkių.

Kalbėdamas žiūrimiausiu televizijos laiku jis pristatys didžiulių vyriausybės išlaidų planą, turintį užtikrinti, jog Jungtinės Valstijos ne tik vėl atsistos ant kojų, bet dar ir žengs dar toliau.

Užsienio politikai skirtoje dalyje J. Bidenas „kalbės apie savo įsipareigojimą atnaujinti santykius su pasauliu, susigrąžinti Amerikos vietą pasaulyje“, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

Jo vidaus politikos darbotvarkės centre bus 1,8 trln. dolerių (1,49 trln. eurų) vertės Amerikos šeimų plano (angl. American Families Plan) įgyvendinimas. Planas bus finansuojamas panaikinus įstatymų spragas, kuriomis naudojosi dauguma šalies turtingųjų, ir daugiausiai uždirbantiems nustačius 39,6 proc. pajamų mokesčio tarifą, nurodė administracijos pareigūnai.

„Prezidentas pasiūlys priemonių rinkinį, [siekiant] užtikrinti, kad turtingiausieji amerikiečiai mokėtų tuos mokesčius, kurie jiems priklauso, bet nė vieno, uždirbančio mažiau nei 400 tūkst. JAV dolerių per metus, mokesčiai nepadidėtų“, – žurnalistams sakė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Išlaidų planas, kurį dar turės patvirtinti susiskaldęs Kongresas, numato daugiau lėšų ankstyvam ugdymui, vaikų priežiūrai, aukštajam mokslui ir kitoms sritims, kurios, pasak J. Bideno administracijos, prisidės prie išvargintos viduriniosios klasės pertvarkymo.

Plano tikslas – suteikti „pagalbą amerikiečių šeimoms, pertvarkyti investavimą mūsų ekonomikos gelbėjimui ir atstatymui, taip pat iš esmės parodyti, kad vyriausybė gali padėti žmonėms“, – sakė J. Psaki.

Kongresas jau patvirtino 1,9 trln. dolerių vertės Amerikos gelbėjimo planą (angl. American Rescue Plan), paveiksiantį beveik visas JAV ekonomikos sritis, o dabar nagrinėja siūlomą daugiau nei 2 trln. dolerių Amerikos darbo vietų planą (angl. American Jobs Plan), kuriuo siekiama atkurti nacionalinę infrastruktūrą. 

Prezidentas taip pat kalbės apie visą likusį Demokratų partijos siekių sąrašą, įskaitant policijos reformą, imigrantams palankias reformas ir ginklų kontrolę – jautriausias problemas JAV politikoje, kurias J. Bidenas sako galįs išspręsti.

J. Bidenas, kaip jis mėgsta sakyti, nori „imtis didelių darbų“.

Ketvirtadienį, savo prezidentavimo šimtadienį, J. Bidenas pradės, pasak J. Psaki, „Amerikos sugrąžinimo į vėžes“ turą, pirmiausia aplankydamas Džordžijos ir Filadelfijos valstijas.

Viceprezidentė Kamala Harris vyks į Baltimorę ir Ohają.

Pasak J. Psaki, J. Bidenas šiai kalbai ruošėsi „ištisas savaites“ ir dabar atlieka paskutinius pataisymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.