JAV generalinio štabo vadas įmanomu laiko Afganistano vyriausybės žlugimą po užsienio dalinių išvedimo

JAV vyriausiasis generolas Markas Milley‘is mano, kad po Vakarų dalinių išvedimo Afganistano vyriausybė gali žlugti. Paklaustas apie šalies ateitį, JAV generalinio štabo vadas trečiadienį saugumo forume sakė, kad į tai „gerų atsakymų nėra“. Esą galimi įvairūs scenarijai, kai kurie jų – „gana blogi“.

 JAV generalinio štabo vadas įmanomu laiko Afganistano vyriausybės žlugimą po užsienio dalinių išvedimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV generalinio štabo vadas įmanomu laiko Afganistano vyriausybės žlugimą po užsienio dalinių išvedimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 10:19 PM

„Blogiausiu atveju galimas vyriausybės žlugimas, kariuomenės žlugimas“, – kalbėjo generolas. Galimas pilietinis karas ir su tuo susijusi humanitarinė katastrofa. Be to, vėl gali sustiprėti teroristų tinklas „Al Qaeda“.

Kartu vyriausybė Kabule turi 350 000 saugumo pajėgų karių ir patirtį kovoje su radikaliu islamo Talibanu, sakė M. Milley‘is. Todėl „Kabulo kritimas“ nėra užprogramuotas. Be to, JAV ir pasitraukusios iš Afganistano turės galimybių kovoti su „Al Qaeda“.

JAV, prezidento Joe Bideno nurodymu, šiuo meti ruošiasi visiškam karių išvedimui iš Afganistano. 2 500 amerikiečių karių išvedimas oficialiai turėtų prasidėti gegužės 1-ąją ir baigtis vėliausiai rugsėjo 11-ąją. Tai yra 20-osios „Al Qaeda“ įvykdytų teroristinių išpuolių metinės. Po šių atakų JAV įžengė į Afganistaną.

Savo karius iš Afganistano ateinančiais mėnesiais išves ir NATO sąjungininkės. Stebėtojai baiminasi naujos smurto eskalacijos po Vakarų dalinių išvedimo ir Talibano grįžimo į valdžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.