Kalinčiam A. Navalnui iškelta dar viena baudžiamoji byla

Rusijos Tyrimo komitetas iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą opozicijos politikui Aleksejui Navalnui ir jo fondo darbuotojams Leonidui Volkovui bei Ivanui Ždanovui. Pagrindas – Baudžiamojo kodekso straipsnis apie viešosios organizacijos, kurios veikla susijusi su smurtu prieš piliečius ar žalos jų sveikatai, sukūrimą ir valdymą.

Rusijos Tyrimo komitetas iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą opozicijos politikui Aleksejui Navalnui<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos Tyrimo komitetas iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą opozicijos politikui Aleksejui Navalnui<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos Tyrimo komitetas iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą opozicijos politikui Aleksejui Navalnui<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos Tyrimo komitetas iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą opozicijos politikui Aleksejui Navalnui<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 12:42 PM, atnaujinta Apr 29, 2021, 12:45 PM

Prokurorai bylą pradėjo dar vasario pradžioje, tačiau apie ją tapo žinoma tik dabar. Tai minima kitos bylos dokumentuose – dėl A.Navalno fondų ir štabų pripažinimo ekstremistinėmis organizacijomis.

Didžiausia bausmė pagal šį straipsnį yra laisvės atėmimas iki 4 metų. Be to, praėjusių metų gegužę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas papildė šį opozicijos veikėjams taikomą Baudžiamojo kodekso straipsnį, kad pagal jį nuteistasis negali penkerius metus kandidatuoti į jokias renkamas pareigas.

Vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje. Jis buvo uždarytas Pokrovo pataisos kolonijoje Vladimiro srityje, maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Pirmadienį Rusijoje nurodyta A.Navalno regioniniams biurams nutraukti veiklą, o Maskvos teismas pradėjo ruoštis Rusijos sostinės prokuratūros ieškiniui dėl A.Navalno regioninių biurų ir su jais susijusių žmogaus teisų gynimo struktūrų tinklo pripažinimo „ekstremistinėmis organizacijomis“, uždraudimo ir likvidavimo.

„Prisidengdamos liberaliais šūkiais, šios organizacijos kuria sąlygas socialinės ir sociopolitinės padėties destabilizavimui“, – sakoma Maskvos prokuratūros pranešime. Taip pat prokurorai kaltina šias organizacijas kuriant sąlygas „konstitucinės santvarkos pagrindo keitimui“, esą jos „vykdo užsienio ir tarptautinių organizacijų veiklą Rusijos Federacijos teritorijoje“, todėl yra „nepageidaujamos“.

A.Navalno biuras Maskvoje pareiškė, kad grupė „daugiau nebegalės dirbti“ kaip įprasta: „Tai būtų nesaugu mūsų darbuotojams ir mūsų šalininkams“. Komanda pažadėjo, kad ir toliau kovos su korupcija, valdančiąja „Vieningosios Rusijos“ partija ir prezidentu Vladimiru Putinu „asmeniškai“.

„Kovoti lengva nebus, bet mes būtinai laimėsime, nes mūsų daug ir mes stiprūs“, – sakoma „Telegram“ paskelbtoje žinutėje.

Rusija šiuo metu yra pripažinusi 33 organizacijas ekstremistinėmis. Tarp jų yra ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, grupuotė „al Qaeda“ ir Jehovos liudytojų religinė grupė. Į šį sąrašą įtrauktoms organizacijoms draudžiama veikti Rusijoje, o už dalyvavimą jų veikloje gali laukti griežtos laisvės atėmimo bausmės.

A.Navalno padėjėjai ir organizacijos dėl savo politinės veiklos dažnai sulaukia policijos reidų ir areštų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.