Tadžikistano ir Kirgizijos pasienyje – abiejų šalių pajėgų susišaudymas

Kirgizijos ir Tadžikistano kariams ketvirtadienį apšaudžius vieniems kitus prie abiejų Centrinės Azijos šalių ginčijamo sienos ruožo mažiausiai vienas žmogus žuvo ir dar 19 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

 Tadžikistano ir Kirgizijos pasienyje – abiejų šalių pajėgų susišaudymas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tadžikistano ir Kirgizijos pasienyje – abiejų šalių pajėgų susišaudymas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-29 18:26, atnaujinta 2021-04-29 18:50

Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerijos pranešime sakoma, kad per susirėmimą buvo sužeisti 17 žmonių, iš jų vienas – „mirtinai“.

Kirgizijos tarnybų duomenimis, per šį incidentą buvo sužeista ir kariškių, ir civilių.

Tadžikistano valstybės saugumo komitetas nurodė, kad buvo sužeisti du šalies piliečiai ir kad vieno jų būklė sunki.

Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas paragino šalies žmones išlaikyti ramybė ir nekurstyti nesantaikos dėl konflikto su Tadžikistanu.

„Raginu visus Kirgizijos gyventojus – visų pirma politines jėgas ir žiniasklaidos priemones – išlaikyti ramybę, nepasiduoti provokacijoms, nekurstyti priešiškumo ir nesantaikos“, – sakoma per socialinius tinklus paskelbtame valstybės vadovo pareiškime.

„Mes su broliais tadžikais visada rasime bendrą kalbą ir visus klausimus spręsime tik laikydamiesi kaimyniškų interesų ir santarvės mūsų senajame krašte. Dabar pavojų kelia asmenys, mėginantys kurstyti konfliktą iš vidaus“, – pridūrė S. Žaparovas.

Kirgizijos nacionalinio saugumo komiteto Pasienio tarnyba nurodė, kad abi šalys prie visos savo bendros sienos siunčia papildomų pajėgų.

„Palei visą Kirgizijos ir Tadžikijos valstybės sieną iš abiejų pusių telkiamos papildomos pajėgos ir priemonės“, – sakoma tarnybos pranešime ir nurodoma, kad padėtis pasienyje išlieka itin įtempta.

Susirėmimai tęsiasi

Pasienio tarnyba informavo, kad susišaudymas, prasidėjęs 14 val. 5 min. vietos (11 val. 5 min. Lietuvos) laiku, tebesitęsia.

Kirgizijos nacionalinio saugumo komitetas informavo, kad tadžikų pajėgos šaudė iš minosvaidžių ir kulkosvaidžių ties užtvanka Kok Tašo kaime, esančiame vakarinėje Batkeno srityje netoli sienos su Tadžikistanu.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad iš Kok Tašo ir vienos šalimais esančios gyvenvietės buvo evakuota apie 400 kirgizų gyventojų.

Vėliau Kirgizijos pareigūnai pranešė, kad susirėmimai įsiplieskė kitame pasienio ruože – Batkeno srities Leileko rajone.

„Du Kirgizijos valstybės sienos apsaugos daliniai dalyvauja kariniuose susirėmimuose su tadžikais Batkeno srities Leileko rajone“, – „Interfax“ sakė srities vyriausybės atstovas Omurbekas Suvanlijevas.

Didelė dalis Tadžikistano ir Kirgizijos sienos tebėra nepažymėta, todėl tarp abiejų šalių gyventojų kyla įnirtingų ginčų dėl vandens išteklių, žemės ir ganyklų. Kirgizijos ir Tadžikistano delegacijos pastaraisiais metais surengė ne vienas derybas, bet nesugebėjo išspręsti šios problemos.

Tadžikistano nacionalinio saugumo komitetas pareiškė, kad Kirgizijos kariai pirmieji apšaudė tadžikų pasieniečius ir apkaltino kaimyninę šalį mėginant užimti teritoriją, kurią Tadžikistanas laiko sava.

Kaip pranešama, keletas tadžikų buvo sužeisti akmenimis, svaidytais kirgizų.

Kirgizijos institucijos teigia, kad konfliktas įsiplieskė trečiadienį, tadžikų pareigūnams pamėginus įrengti vaizdo kamerų, kuriomis turėjo būti stebima vandens saugykla prie Kok Tašo. Kirgizija šiam žingsniui pasipriešino.

Abi šalys reiškia teises į teritoriją aplink užtvanką. Šis ginčas tęsiasi jau kelis dešimtmečius – nuo laikų, kai abi šalys priklausė Sovietų Sąjungai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.