Ukrainos konflikto derybininkai nesusitarė dėl Velykų paliaubų

Ukrainos konflikto derybininkams nepavyko susitarti dėl naujo ugnies nutraukimo prieš krikščionių ortodoksų Velykas ateinantį sekmadienį, sakė tarptautiniai stebėtojai.

 Ukrainos konflikto derybininkai nesusitarė dėl Velykų paliaubų.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ukrainos konflikto derybininkai nesusitarė dėl Velykų paliaubų.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-29 14:30

Kijevo pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje kovos metų pradžioje suintensyvėjo, todėl kilo susirūpinimas, kad konfliktas gali vėl smarkiai eskaluotis.

Įtampa tarp Maskvos ir Kijevo taip pat smarkiai išaugo Rusijai prie savo sienų su Ukraina papildomai sutelkus dešimtis tūkstančių karių, tačiau praėjusią savaitę, po NATO įspėjimų, Rusija paskelbė pradedanti atitraukti pajėgas.

Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai trečiadienį surengė derybas dėl ugnies nutraukimo Velykoms, bet susitarti negalėjo, sakoma Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų pareiškime.

„Deja, joks susitarimas nepasiektas... dėl atsako į ugnies nutraukimo pažeidimus ir jų eliminavimo ateityje“, – nurodė stebėtojai.

Ukrainos delegacijos atstovas Oleksijus Arestovyčius naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad šešias valandas trukusios derybos dėl „Velykų paliaubų“ buvo „konstruktyvios“, bet dėl galutinio teksto nesusitarta.

Maskvos atstovas Borisas Gryzlovas savo ruožtu kaltino Ukrainą ir „Interfax“ sakė, kad Kijevas „blokavo Rusijos pasiūlymus dėl konkrečių pažeidimų prevencijos mechanizmų“.

Pernai liepą pasiekus ankstesnį ugnies nutrakimo susitarimą, kovos beveik nurimo, bet šių metų pradžioje vėl suintensyvėjo.

Prieš septynerius metus po Krymo aneksijos prasidėjęs karas Rytų Ukrainoje jau nusinešė per 13 tūkst. gyvybių, o kone 1,5 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Vakarai ir Ukraina kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų į Donbasą, bet Maskva tai neigia.

Ukraina nurodo, kad nuo šių metų pradžios per konfliktą su prorusiškais separatistais žuvo mažiausiai 32 ukrainiečių kariai. Palyginimui, per visus ankstesnius metus jų žuvo 50.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.