Katastrofišką COVID-19 protrūkio lygį pasiekusi Indija jau gąsdina ir kitas valstybes: ekspertai įspėja

Tokiose šalyse kaip Jungtinės Amerikos Valstijos ir Jungtinė Karalystė džiūgaujantys, ką tik paskiepyti žmonės po ilgo išsiskyrimo laikotarpio apkabina savo artimuosius. Tačiau Indijoje šeimos skaičiuoja mirusiuosius.

COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
COVID-19 situacija Indijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 10:04 PM

Ligoniai išvaromi iš ligoninių, kuriose trūksta lovų ir deguonies, nes naujų susirgimų skaičius kasdien rekordiškai auga, sukeldamas nacionalinę krizę, turinčią pasaulinį atgarsį.

Ekspertai įspėja, kad kuo labiau virusas plinta, tuo daugiau galimybių, kad jis mutuos ir sukurs variantus, kurie ilgainiui gali būti atsparūs dabartinėms vakcinoms. Tai gali pakenkti kitų šalių pažangai stabdant pandemiją.

„Jei nepadėsime Indijai, nerimauju, kad visame pasaulyje gali padaugėti susirgimų, – sakė Brauno universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos dekanas daktaras Ashishas Jha.

Dėl šios priežasties protrūkis Indijoje yra pasaulinė problema, į kurią reikia koordinuotai reaguoti. Kai kurios šalys jau stengiasi siųsti atsargų.

Šią savaitę atvyko JAV deguonies koncentratoriai – medicininiai prietaisai, kurie suspaudžia deguonį iš oro. Trečiadienį Jungtinė Karalystė, Italija ir Vokietija skyrė daugiau medicininės įrangos, o Rusijos lėktuvai iš Žukovskio pakilo į Delį, gabendami vaistus, monitorius ir ventiliatorius.

Nors tiesioginis prioritetas yra gelbėti jau sergančiųjų gyvybes, manoma, kad norint sustabdyti viruso plitimą labai svarbu paskiepyti šalį. Tačiau Indija neturi pakankamai vakcinos dozių, o greito ir paprasto būdo, kaip jų pagaminti daugiau, nėra.

Vakarų šalys buvo kritikuojamos dėl vakcinų atsargų kaupimo, tačiau trečiadienį Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas pareiškė, kad Jungtinė Karalystė neturi jokių atsarginių vakcinų, kurias galėtų siųsti.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį sakė, kad kalbėjosi su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi, ir patvirtino, kad JAV ketina siųsti Indijai vakcinų nuo koronaviruso. Savaitės pradžioje JAV pareiškė, kad 60 milijonų „AstraZeneca“ vakcinų dozių perduos kitoms šalims, tačiau nenurodė, kurioms valstybėms ir kada. Baltieji rūmai įspėjo, kad jų pristatymas gali užtrukti kelis mėnesius.

JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius Dr. Anthony Fauci teigė, kad labai svarbu teisingai paskirstyti vakciną visame pasaulyje.

„Nes mes visi esame kartu. Tai tarpusavyje susijęs pasaulis. Ir šalys yra atsakingos viena už kitą, ypač jei esate turtinga šalis ir susiduriate su šalimis, kurios neturi tokių išteklių ar pajėgumų, kokius turite jūs“, – sakė jis laikraščiui „The Guardian“ anksčiau šią savaitę.

Jei Indijos protrūkio nepavyks suvaldyti ir jis išplis į kaimynines šalis, kuriose nėra daug vakcinų, o sveikatos sistemos – silpnos, ekspertai įspėja, kad pasaulis rizikuoja pakartoti Indijoje stebėtus vaizdus, ypač jei bus leista įsitvirtinti naujesniems, potencialiai labiau užkrečiamiems variantams.

Kadangi Indijai tenka pagrindinis vaidmuo gaminant vakcinas kitoms šalims, nesugebėjimas sustabdyti viruso plitimo šioje šalyje gali kelti grėsmę vakcinų diegimui visame pasaulyje.

Naujas koronaviruso variantas

Gruodžio mėn. mokslininkai Indijoje aptiko naują variantą, vadinamą B.1.617, nors dėl genominės priežiūros trūkumo nežinoma, ar tai lėmė vietos protrūkį.

Vis dėlto Genomikos ir integruotos biologijos instituto direktorius Anuragas Agrawalas penktadienį sakė, kad yra ryšys tarp didėjančio variantų paplitimo ir staigaus susirgimų skaičiaus Indijoje.

„Maharaštroje matėme, kaip B.1.617 atvejų skaičius padidėjo, matėme protrūkį. Tai labai svarbūs epidemiologiniai ryšiai“, – sakė A.Agrawalas.

Tačiau jis pastebėjo, kad Delyje ir Šiaurės Indijoje kitas variantas, pirmą kartą nustatytas Jungtinėje Karalystėje ir žinomas kaip B.1.1.7, buvo labiau dominuojantis nei B.1.617.

B.1.1.1.7 variantas yra labiau užkrečiamas.

A. Fauci teigė, kad naujausi duomenys parodė, jog Indijoje pagaminta COVID-19 vakcina „Covaxin“ neutralizuoja B1.617 variantą, o tai leidžia manyti, kad nuo jo būtų galima skiepyti.

„Skiepai galėtų būti labai, labai svarbus priešnuodis“, – sakė jis, nors pridūrė, kad kasdien surenkama vis daugiau informacijos.

Manoma, kad kiti variantai, kuriuos pirmieji nustatė Pietų Afrikos Respublikos ir Brazilijos mokslininkai, taip pat yra labiau užkrečiami nei pirminis variantas ir jau pateko į kelias kitas šalis.

Iki šiol „Pfizer/BioNTech“, „Moderna Inc.“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinos buvo skirtingai veiksmingos nuo šių variantų. Tačiau virusas plintant gali mutuoti ir nėra garantijos, kad turimos vakcinos apsaugos žmones nuo naujų variantų.

Dėl to nė viena šalis nebūtų apsaugota, kad ir kiek jos gyventojų būtų paskiepyti.

„Dėl savanaudiškų priežasčių kiekviena šalis turėtų susirūpinti dėl didelių protrūkių, kurie yra nekontroliuojami, – sakė A.Jha. – Tokios šalys kaip Jungtinė Karalystė ir JAV puikiai atlieka vakcinacijos darbą, ir jos turėtų jaustis puikiai, tačiau tai tik tiek gerai, kiek yra variantų.“

Daugiau kaip 142 mln. žmonių JAV ir 33 mln. 18 metų ir vyresnių žmonių Jungtinėje Karalystėje gavo bent vieną vakcinos dozę – atitinkamai apie 43 proc. ir 64 proc. tinkamų skiepytis gyventojų.

Tuo tarpu Indijoje balandžio 27 d. duomenimis, Indijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad bent vieną vakcinos dozę gavo apie 129 mln. žmonių. Tai sudaro kiek daugiau nei 8 % visų Indijos gyventojų. Ekspertai dėl to kaltino lėtą vakcinos diegimą ir tiekimo trūkumą.

Epidemiologas Brahmaras Mukherjee teigia, kad per ateinančius penkis-šešis mėnesius Indijai reikėtų suleisti 10 mln. dozių per dieną, kad būtų paskiepyti visi suaugusieji. Tai daroma su sąlyga, kad bus pakankamai dozių.

Tiekimas gali sustoti

Be naujų atmainų atsiradimo rizikos, antroji Indijos atvejų banga pasauliui kelia dar vieną, labiau aktualią problemą.

Ši šalis yra viena iš pagrindinių COVAX dalyvių – pasaulinės dalijimosi vakcinomis iniciatyvos, pagal kurią mažesnes pajamas gaunančioms šalims vakcinos dozės skiriamos su nuolaida arba nemokamai.

Indija pažadėjo pateikti 200 mln. COVAX dozių, kurios paskirstomos 92 neturtingoms šalims. Tačiau sparčiai blogėjanti šalies padėtis privertė Delį sutelkti dėmesį ne į COVAX, o į savo piliečių skiepijimą.

Indijos serumo institutas (SII) jau pristatė 28 mln. vakcinos „AstraZeneca“ dozių, sakoma kovo mėn. pranešime, tačiau kovo ir balandžio mėn. turėjo pristatyti dar 90 mln. dozių.

Įspėjama, kad pristatymai vėluos dėl didėjančios paklausos Indijoje.

„Nemanau, kad pasaulio lyderiai prabilo apie tai, koks blogas pasauliui gali būti šis vėlavimas“, – sakė Shruti Rajagopalan, Džordžo Masono universiteto Mercatus centro vyresnioji mokslo darbuotoja.

Pasak jos, kai Indijai trūksta vakcinų ir ji saugo jų atsargas vidaus reikmėms, tai reiškia, kad kitoms šalims, pavyzdžiui, Pietų Afrikai ir Brazilijai, teks laukti.

Afrikos ligų kontrolės įstaigos direktorius Johnas Nkengasongas anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad Indijos eksporto stabdymas gali būti „katastrofiškas“ žemyno vakcinų diegimui.

Nepaisant Indijos tiekimo sutrikimų, COVAX teigė, kad per pirmąjį šių metų pusmetį spės pristatyti visas planuotas dozes, o iki metų pabaigos tikisi pateikti du milijardus dozių.

Privalo reaguoti visas pasaulis

Praėjusiais metais Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) posėdyje Indija ir Pietų Afrika pasiūlė, kad organizacija laikinai sustabdytų intelektinės nuosavybės teisių galiojimą, siekdama paskatinti COVID-19 vakcinų, skirtų mažas pajamas gaunančioms šalims, gamybą.

Šį pasiūlymą palaikė daugiau kaip 80 besivystančių šalių. Laikinas draudimas leistų daugeliui subjektų greičiau pradėti gamybą, o ne gamybą sutelkti kelių patentų turėtojų rankose, rašė „Lancet“.

Tačiau turtingesnės šalys, įskaitant Jungtinę Karalystę, Šveicariją, ES valstybes ir JAV, užblokavo šį pasiūlymą, argumentuodamos, kad sustabdžius intelektinės nuosavybės apsaugą, vakcinų pasiūla staiga nepadidėtų.

Jos teigė, kad intelektinės nuosavybės apsauga paskatintų mokslinius tyrimus ir inovacijas.

A. Jha sakė, kad intelektinė nuosavybė nėra pagrindinė kliūtis, trukdanti gaminti daugiau vakcinų. Jis teigė, kad pagrindinė problema yra pajėgumų trūkumas.

Tačiau tai vėl grąžina prie į pradžią. Kuo ilgiau Indijos sveikatos priežiūros sistema nesugebės reaguoti į šią visuomenės sveikatos krizę ir kuo ilgiau trūks vakcinų, tuo ilgiau šis virusas kels grėsmę pasauliui.

Į šią pasaulinę pandemiją reikia reaguoti koordinuotai visame pasaulyje.

„Dėl šios priežasties mes ir kitos turtingos šalys turime imtis, mano manymu, moralinės atsakomybės padėti likusiam pasauliui suvaldyti šią problemą, – sakė A. Fauci. – Po metų mes būsime tikrai daug geresnės būklės nei dabar, tačiau bus kitų šalių, kurios tokios būklės nebus. Kuo greičiau apsaugosime likusį pasaulį, tuo saugesnė bus mūsų apsauga“.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.