Košmaras Indijoje įgauna šiurpų pagreitį: pasiektas naujų COVID-19 atvejų rekordas

Indija šeštadienį paskelbė per pastarąją parą užregistravusi daugiau kaip 400 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, užfiksuodama naują pasaulinį COVID-19 atvejų paros prieaugio rekordą.

 Košmaras Indijoje įgauna šiurpų pagreitį: pasiektas naujų COVID-19 atvejų rekordas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Košmaras Indijoje įgauna šiurpų pagreitį: pasiektas naujų COVID-19 atvejų rekordas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-01 08:55, atnaujinta 2021-05-02 09:38

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalyje per parą buvo patvirtinti 401 993 nauji COVID-19 atvejai, o bendras oficialiai nustatytų užsikrėtimų skaičius išaugo iki 19,1 milijono.

Be to, per parą mirus 3 523 koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms bendras pandemijos aukų skaičius Indijoje išaugo iki 211 853.

Daugelis ekspertų spėja, kad dėl nepakankamos testavimo apimties ir netikslaus mirties priežasčių nustatymo tikrieji sergamumo ir mirštamumo rodikliai yra daug didesni.

Šių metų pradžioje, kai sergamumo lygis buvo nukritęs žemiau 10 tūkst. naujų COVID-19 atvejų per parą, Indijos valdžia atšaukė daugelį karantino suvaržymų.

Buvo leista vyksi masiniams religiniams sambūriams, įskaitant Kumbha Melos festivalį, kuriame dalyvavo milijonai hinduistų maldininkų, taip pat politinius mitingus. Suvaržymai ilgokai nebuvo griežtinami, net kai kovo pabaigoje pradėjo staigiai didėti sergamumas.

Vien balandį Indijoje nustatyta apie 7 mln. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Vis dėlto 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje sergamumo ir mirtingumo lygis išlieka gana mažas, palyginus su kai kuriomis kitomis šalimis.

Iš Indijos namo grįžtantiems australams gresia kalėjimo bausmė

Australijos piliečiams, kurie nuo pirmadienio grįš namo iš Indijos joje praleidę 14 ar daugiau dienų, gali grėsti įkalinimo bausmė iki penkerių metų arba didelė bauda – daugiau nei 42 tūkst. eurų, skelbia BBC.

Taip nusprendė Australijos vyriausybė, grįžimą namo iš Indijos, kurioje šiuo metu siaučia koronavirusas, laikinai pavertusi kriminaliniu aktu.

Anot šalies sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad didelė dalis karantine esančių žmonių COVID-19 užsikrėtė būdami būtent Indijoje.

Kiek anksčiau šią savaitę Australija uždraudė visus skrydžius iš Indijos. Skaičiuojama, kad šiuo metu Indijoje yra užstrigę ir grįžimo namo laukia per 9 tūkst. australų, iš kurių maždaug 600 priskiriami rizikos grupėms.

Pirmą kartą šalies istorijoje grįžimas iš užsienio į tėvynę bus baudžiamas.

Gydytojai Australijos nacionaliniam transliuotojui ABC teigia, kad vyriausybės sprendimas yra neproporcingas palyginti su grėsme, kurią sukelia iš Indijos parvykstantys žmonės.

„Tiesiogine to žodžio prasme mūsų šeimų nariai miršta būdamos toli Indijoje... atimti bet kokią galimybę šiuos žmones parsigabenti reiškia palikti juos likimo valioje“, – ABC sakė šeimos gydytojas, sveikatos temomis rašantis apžvalgininkas dr. Vyomas Sharmeris.

Per gaisrą „kovidinėje“ ligoninėje Indijoje žuvo mažiausiai 18 žmonių

Mažiausiai 18 žmonių, tarp kurių – 16 koronaviruso pacientų, šeštadienio paryčiais žuvo kilus gaisrui Indijos vakarinėje Gudžarato valstijoje.

Gaisras įsiplieskė Barūčo srityje įsikūrusioje privačioje „Patel Welfare“ ligoninėje, kurioje šiuo metu gydomi tik COVID-19 pacientai.

Policijos duomenimis, žuvo 16 pacientų ir du slaugytojai. Ligoninės darbuotojams ir ugniagesiams pavyko išgelbėti 32 pacientus, kurie buvo perkelti į arčiausiai esančias ligonines.

Remiantis pirminiais duomenimis, liepsnas sukėlė reanimacijos skyriuje įvykęs elektros trumpasis jungimas. Gaisras numalšintas per valandą.

Policijos pareigūnai teigia, kad dauguma aukų žuvo dėl patirtų sužalojimų ir uždusimo, tačiau kai kurie pacientai galėjo žūti juos gelbėjant iš degančių palatų.

Indijos premjeras Narendra Modis pareiškė užuojautą dėl nelaimės. Valstijos valdžia pradėjo įvyko tyrimą ir paskelbė, kad aukų šeimoms bus išmokėtos kompensacijos.

Tai jau penkta didelė nelaimė Indijos ligoninėse pastaruoju metu. Šalyje šiuo metu siaučia daug aukų reikalaujanti antroji pandemijos banga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.