Rusijos sprendimas atitraukti karius nuo Ukrainos sienų – „konstruktyvus“

Rusija atitraukė reikšmingą dalį savo karių nuo Ukrainos sienų, o tai turėtų būti laikoma „konstruktyviu“ žingsniu, penktadienį pareiškė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 2:34 PM, atnaujinta May 1, 2021, 2:46 PM

„Atsižvelgėme į faktą, kad jie atitraukė reikšmingą dalį savo pajėgų nuo sienos, grąžino jas į nuolatinio dislokavimo vietas. Tai yra konstruktyvus žingsnis“, – sakė jis, sakydamas kalbą per Aspeno instituto virtualų forumą.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija prie Ukrainos šiaurinės ir rytinės sienų bei Kryme sutelkė iki 100 tūkst. karių, sukeldama susirūpinimą, kad padėtis gali smarkiai eskaluotis.

Balandžio 22 dieną Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu liepė pajėgoms, kurios, Maskvos teigimu, šalia Ukrainos sienų dalyvavo pratybose, pradėti grįžti į savo nuolatinio dislokavimo vienas.

Tą pačią dieną Rusijos sprendimą pasveikino ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Karių skaičiaus mažinimas mūsų pasienyje proporcingai mažina ir įtampą. Ukraina visuomet yra budri, bet sveikina bet kokius žingsnius, siekiant sumažinti karinį buvimą ir deeskaluoti padėtį Donbase. Ukraina nori taikos. Ačiū tarptautiniams partneriams už paramą“, – tuomet socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V. Zelenskis.

Nuo šių metų pradžios Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų konfliktas Rytų Ukrainoje paaštrėjo, nepaisant anksčiau paskelbtų paliaubų. Abiejose pusėse išaugo žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiai, nuolat skamba abipusiai kaltinimai ugnies nutraukimo režimo pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.