Jungtinė Karalystė: Irano elgesys su N. Zaghari-Ratcliffe prilygsta „kankinimams“

Irano elgesys su Didžiosios Britanijos ir Irano pilietybę turinčia Nazanin Zaghari-Ratcliffe prilygsta „kankinimams“, sekmadienį pareiškė Jungtinė Karalystė.

Protestuotojai prie Irano ambasados JK ragina paleisti Nazanin Zaghari-Ratcliffe.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Protestuotojai prie Irano ambasados JK ragina paleisti Nazanin Zaghari-Ratcliffe.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 3:06 PM

Balandžio pabaigoje N. Zaghari-Ratcliffe buvo paskelbtas naujas nuosprendis ir uždrausta išvykti iš Irano.

„Manau, kad tarptautinės teisės požiūriu N. Zaghari- Ratcliffe laikoma neteisėtai, ir kad su ja elgiamasi itin nederamai – ji yra kankinama“, – televizijai BBC pareiškė JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Manau, elgesys su ja prilygsta kankinimas, o iraniečiams tenka labai aiški ir nedviprasmiška pareiga ją paleisti“, – pridūrė ministras.

N. Zaghari-Ratcliffe Irane buvo sulaikyta 2016 metais. Šių metų balandžio 26 dieną ji buvo nuteista vienerių metų laisvės atėmimo bausme, o dar 12 mėnesių jai uždrausta išvykti iš šalies.

Pasak moters vyro Richardo Ratcliffe'o, jo žmona tapo diplomatinio ginčo įkaite.

„Manau, kad tokį apibūdinimą labai sunku paneigti“, – pritarė D. Raabas.

„Akivaizdu, kad ji įtraukta į katės ir pelės žaidimą, kurį pradėjo iraniečiai ar, neabejotinai, Irano sistemos dalis... Jie mėgina panaudoti ją kaip svertą prieš JK“, – pridūrė jis.

R. Ratcliffe'as savo žmonos įkalinimą sieja su senesne nei 40 metų Didžiosios Britanijos skola už kariuomenės tankus, už kuriuos sumokėjo Irano šachas.

Kai šachas po 1979 metų revoliucijos buvo nuverstas, Didžioji Britanija atsisakė pristatyti tankus naujajai Islamo Respublikai.

„Niūri padėtis“

Londonas pripažįsta, kad yra skolingas Iranui kelis šimtus milijonų svarų (eurų), tačiau manoma, kad JAV sankcijos riboja Londono galimybes grąžinti skolą.

„Iš tikrųjų šiuo metu mus sulaiko ne tai, o platesnis kontekstas“, – apie skolą kalbėjo D. Raabas, turėdamas galvoje šiuo metu vykstančias derybas su Iranu ir artėjančius iraniečių prezidento rinkimus.

42 metų N. Zaghari-Ratcliffe kovą stojo prieš teismą dėl jai pareikštų naujų kaltinimų, susijusių su „propaganda prieš sistemą“, nors vos savaite anksčiau baigė atlikti kitą penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už sąmokslą nuversti režimą. Moteris visus kaltinimus neigia.

R. Ratcliffe'as sakė, jog šeima tikisi, kad moteris bent jau galės atlikti naują bausmę namų arešto sąlygomis tėvų namuose Teherane. Visgi situacija yra „niūri“, pridūrė jis naujienų agentūrai AFP.

N. Zaghari-Ratcliffe buvo sulaikyta 2016 metais, kai atvyko į Iraną atostogų. Tuo metu už brito ištekėjusi ir dukrą auginanti moteris dirbo projektų vadove žiniasklaidos organizacijos filantropiniame padalinyje „Thomson Reuters Foundation“.

Pastaruosius kelis mėnesius ji praleido namų arešto sąlygomis. Vėliau jai buvo nuimta apykojė ir tai jai suteikė daugiau laisvės judėti. Ji net galėjo aplankyti savo giminaičius Teherane.

Kovo mėnesį teisinės pagalbos grupė „Redress“ JK vyriausybei įteikė pranešimą, kuriame pranešė patvirtinanti, jog su N. Zaghari-Ratcliffe elgiamasi „labai netinkamai“.

Organizacija teigė „mananti, kad Irano elgesys su N. Zaghari- Ratcliffe prilygsta kankinimams“.

Irano valdžia neigia, kad su N. Zaghari-Ratcliffe elgiamasi netinkamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.