Prieš COVID-19 suvaržymus pasisakanti Madrido regiono lyderė triumfavo vietos rinkimuose

Madrido regioninės vyriausybės vadovė Isabel Diaz Ayuso, kuriai populiarumą pelnė jos atkaklus priešinimasis dėl COVID-19 taikomų suvaržymų įvedimui, antradienį vykusiuose vietos rinkimuose iškovojo užtikrintą pergalę.  

Šie balsavimo rezultatai yra skaudus smūgis premjero Pedro Sanchezo socialistams.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Šie balsavimo rezultatai yra skaudus smūgis premjero Pedro Sanchezo socialistams.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-05 08:29

Duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsalapius, rodo, kad I. Diaz Ayuso, kylanti dešiniojo sparno Liaudies partijos (PP) žvaigždė, tvirtai pirmauja, surinkusi beveik 45 proc. balsų.  

Šie balsavimo rezultatai yra skaudus smūgis premjero Pedro Sanchezo socialistams. 

„Šiandien prasideda naujas Ispanijos istorijos skyrius“, – sunkiai tramdydama ašaras per savo pergalės kalbą sakė I. Diaz Ayuso, atkartodama PP vadovo Pablo Casado mintį, kad šie rezultatai taps „nacionalinės politikos lūžio tašku“.

Duomenys, gauti suskaičiavus 95 proc. balsų, rodo, kad I. Diaz Ayuso daugiau nei dvigubai pagerino savo partijos 2019 metų rinkimų rezultatą. PP iškovojo 65 iš 136 vietų regiono parlamente. Tuo metu socialistai prarado 13 vietų ir naujajame parlamente turės tik 24 vietas.       

Visgi 42 metų I. Diaz Ayuso nepavyko užsitikrinti absoliučios 69 vietų daugumos, todėl jai teks tartis dėl paramos su 13 vietų gavusia kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“. I. Diaz Ayuso yra sakiusi, kad tokia galimybė „nebūtų pasaulio pabaiga“.  

Kairiajam sparnui patyrus skaudų pralaimėjimą, Pablo Iglesias, vadovaujantis kraštutinių kairiųjų partijai „Podemos“, kuri yra mažesnioji partnerė Ispanijos valdančiojoje koalicijoje, paskelbė, jog traukiasi iš politikos.  

„Mums nepavyko, esame labai toli nuo tikslo suburti pakankamą daugumą“, – sakė P. Iglesias, prieš septynias savaites atsistatydinęs iš vicepremjero posto, kad galėtų kaip „Podemos“ kandidatas balotiruotis į Madrido regiono vadovus.

„Kai esi nebenaudingas, turi suprasti, kad metas pasitraukti“, – pripažino jis. 

Nors „Podemos“ gavo daugiau balsų, nei ankstesniuose rinkimuose, ji turės vos dešimt vietų ir nebus svarbi politinė jėga regioniniame parlamente. 

„Podemos“ varžovė, ultrakairioji partija „Mas Madrid“, užsitikrino 24 vietas.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.