Ugandos sukilėlių vadas dėl karo nusikaltimų nuteistas 25 metus kalėti

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) vieną buvusį Ugandos vaiką kareivį, tapusį žiauriu sukilėlių vadu, nuteisė 25 metus kalėti, o teisėjai nurodė, kad kalėjimo iki gyvos galvos jis išvengė tik dėl to, kad pats vaikystėje buvo pagrobtas ir priverstas kariauti.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas vieną buvusį Ugandos vaiką kareivį, tapusį žiauriu sukilėlių vadu, nuteisė 25 metus kalėti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Tarptautinis Baudžiamasis Teismas vieną buvusį Ugandos vaiką kareivį, tapusį žiauriu sukilėlių vadu, nuteisė 25 metus kalėti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 3:23 PM, atnaujinta May 6, 2021, 6:42 PM

Vasario mėnesį Teismas pripažino 45 metų Dominico Ongweno kaltę dėl 61 karo nusikaltimo ir nusikaltimo žmoniškumui, įskaitant nužudymus, išžaginimus, priverstines santuokas, priverstinius nėštumus ir vaikų kareivių naudojimą.

Nusikaltimus jis įvykdė būdamas neaiškaus Ugandos sukilėlių judėjimo „Viešpaties pasipriešinimo armija“ (LRA) vadu. Jo advokatai sakė, kad apskųs nuosprendį.

Prokurorai prašė pasiųsti jį už grotų 20 metų, teigdami, kad mokyklos laikais LRA pagrobto D. Ongweno praeitis pateisina švelnesnę bausmę, o ne TBT leidžiamą maksimalų 30 metų laisvės atėmimą arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Tuo metu gynyba prašė įkalinti D. Ongweno 10 metų dėl jo pajėgų surengtų atakų prieš pabėgėlių stovyklas Ugandos šiaurėje.

Dėl šių nusikaltimų nukentėję asmenys prašė teismo skirti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Pirmininkaujantis teisėjas Bertramas Schmittas ketvirtadienį sakė, jog sprendžiant dėl bausmės teisėjams teko atsižvelgti ir į D. Ongweno žiaurumą, ir į jo sunkią praeitį.

„Prieš Kolegiją... stoja nusikaltėlis, kuris tyčia sukėlė savo aukoms didžiules kančias“, – kalbėjo B. Schmittas.

„Tačiau prieš ją taip pat stoja nusikaltėlis, kuris pats anksčiau patyrė didelių kančių dėl tos grupuotės, kurios lyderiu vėliau tapo, veiksmų“, – pridūrė jis.

„Jis kentės“

D. Ongweno gimtajame Amuru rajone šiaurės Ugandoje daugelis gyventojų teigė laikantys verdiktą neteisingu.

„Dabar jis kentės, taip pat ir jo vaikai. Bet kur buvo valstybė, kai jį grobė vaikystėje?“ – klausė 56 metų Joe Kakanyero, D. Ongweno pamotė, auginanti 12 jo vaikų.

„Jis kenčia vienas ir daugiau niekas nekaltinamas dėl jo keblios padėties“, – sakė ji.

D. Ongwenas pasidavė JAV specialiosioms pajėgoms, kurios 2015 metų pradžioje medžiojo LRA vadeivą Josephą Kony Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), ir buvo perduotas TBT.

Kraujyje išmirkusios pupelės

LRA prieš tris dešimtmečius įkūrė J. Kony – buvęs bažnyčios patarnautojas, vėliau pasiskelbęs pranašu ir pradėjęs Ugandos šiaurėje kruviną sukilimą prieš prezidentą Yoweri Museveni.

Per šios grupuotės, siekiančios sukurti Dešimčia Dievo įsakymų grindžiamą valstybę, kampaniją daugiau nei 100 tūkst. žmonių žuvo ir buvo pagrobti apie 60 tūkst. vaikų. Ilgainiui konfliktas išplito į Sudaną, Kongo Demokratinę Respubliką ir CAR.

Nagrinėjant bylą D. Ongwenas teisme pareiškė, kad LRA vertė jį valgyti pupeles, išmirkusias pirmųjų žmonių, kuriuos jam teko nužudyti, kraujyje – toks esą buvo žiaurus priėmimo ritualas po jo pagrobimo jam būnant devynerių metų amžiaus.

„Stoju prieš šį tarptautinį teismą, sulaukęs tiek daug kaltinimų, tačiau esu pirmoji vaikų pagrobimo auka. To, kas nutiko man, manau, nepatyrė net Jėzus Kristus“, – sakė D. Ongwenas.

Teisėjai vasarį skelbdami nuosprendį pažymėjo, jog D. Ongwenas 2002–2005 metais asmeniškai įsakė savo kariams nužudyti daugiau nei 130 civilių gyventojų Lukodžio, Padžulės, Odeko ir Aboko pabėgėlių stovyklose.

Per žudynes taikūs gyventojai buvo užrakinami savo namuose ir sudeginami arba mušami, o motinos buvo verčiamos gabenti LRA grobį ir palikti pakelėje savo kūdikius.

D. Ongwenas taip pat tapo pirmuoju asmeniu, kurį TBT nuteisė už priverstinį apvaisinimą, už vadinamųjų „žmonų“, dalis kurių buvo nepilnametės, pagrobimą ir žaginimą.

Kaltintojų advokatas Colinas Blackas pareiškė, kad paties D. Ongweno, kaip vaiko kario, istorija „jokiu būdu nesumažina nusikaltimų sunkumo ir nesumažina jo kaltumo“.

„Nepaisant to, laikome tai išskirtinėmis asmeninėmis aplinkybėmis, kurios pateisina reikšmingą bausmės sušvelninimą“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.