JAV dvi azijiečių kilmės moteris peiliu sužeidusiam užpuolikui pareikšti kaltinimai

San Fransiske autobusų stotelėje dvi pagyvenusias moteris peiliu sužeidusiam vyrui pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti per išpuolį, surengtą po virtinės kitų atakų prieš azijiečių kilmės amerikiečius visoje šalyje, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

 JAV dvi azijiečių kilmės moteris peiliu sužeidusiam užpuolikui pareikšti kaltinimai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV dvi azijiečių kilmės moteris peiliu sužeidusiam užpuolikui pareikšti kaltinimai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 5:23 PM

Po antradienį įvykdyto išpuolio iš San Fransisko kilęs 54 metų Patrickas Thompsonas taip pat buvo apkaltintas užpuolimu mirtinu ginklu ir žiauriu elgesiu su pagyvenusiu asmeniu sunkinančiomis aplinkybėmis, nurodoma apygardos prokuratūros pareiškime.

P. Thompsonui, kuris yra sirgęs psichinėmis ligomis, gali būti skirta laisvės atėmimo bausmė, jeigu jis bus pripažintas kaltu. Penktadienį jis turi stoti prieš teismą ir išklausyti kaltinimus. P. Thompsonui atstovaujanti advokatų kontora pažadėjo pateikti komentarų po šio posėdžio.

Vienas liudininkas televizijai KGO-TV pasakojo, kad vyras turėjo didelį peilį su kastetu ant rankenos ir be perspėjimo užpuolė moteris, kol jos laukė autobuso.

„Peilis pradūrė plaučius vienai iš nukentėjusiųjų, todėl prireikė rimtos operacijos, – pažymėjo prokuratūra. – Kitai nukentėjusiajai peilį teko ištraukti ligoninėje.“

Pareigūnai iš pradžių informavo, kad užpultos moterys yra 65 ir 84 metų amžiaus, bet kol kas nepatvirtino jų tapatybių. Tačiau viena giminaitė vėliau pranešė, kad vyresnioji nukentėjusioji yra 85 metų Chui Fong Eng.

Anot Victorios Eng, jos močiutei buvo sužeista dešinė ranka, o peilio ašmenys pateko jai į krūtinę. Nukentėjusioji buvo sėkmingai operuota.

„Šiandien mums pavyko aplankyti močiutę! Buvome labai sujaudinti, kai įėjome ir pamatėme ją, – ketvirtadienį parašė V. Eng sutelktinio finansavimo platformos „GoFundMe“ puslapyje, kur surinkta daugiau nei 98 tūkst. JAV dolerių aukų medicininėms išlaidoms padengti. – Darbuotojai teikia jai išskirtinę priežiūrą ir labai palaiko mūsų šeimą. Ji norėtų padėkoti visiems už jų dosnumą ir linkėjimus!“

Remiantis įrašu puslapyje, dalis surinktų lėšų buvo pasiūlyta kitos nukentėjusiosios artimiesiems, „bet jie mandagiai atsisakė“.

Pasak pareigūnų, nė vienos iš nukentėjusiųjų gyvybei negresia pavojus.

Pareigūnai nenurodė, ar moterys tapo taikiniais dėl jų etninės priklausomybės. Tačiau apygardos prokuratūra pažymėjo, jog prokurorai kartu su policija tiria, ar esama įrodymų, kad buvo įvykdytas nusikaltimas dėl neapykantos.

Policijos viršininkas Williamas Scottas iš pradžių teigė, kad ataka tikriausiai buvo „visiškai atsitiktinė“.

Ketvirtadienį Federalinio tyrimų biuro (FTB) San Fransisko skyrius pradėjo informavimo kampaniją, skatindamas netylėti nuo nusikaltimų dėl neapykantos nukentėjusius žmones. Tokių veiksmų imtasi tęsiantis išpuolių prieš azijiečių kilmės amerikiečius, neretai pagyvenusius, bangai šiame mieste ir kitur JAV.

Anot KGO-TV, P. Thompsonas praeityje yra padaręs nusikaltimų, tokių kaip užpuolimas panaudojant mirtiną ginklą.

2017 metais jis buvo sulaikytas ir išsiųstas į psichiatrijos ligoninę, nes buvo pripažintas neveiksniu stoti prieš teismą, pranešė apygardos prokuratūra.

Po metų P. Thompsonas buvo paguldytas į psichiatrijos ligoninę pagal valstijos programą psichinių sutrikimų turintiems asmenims, teikiant jiems „intensyvų, teismo stebimą gydymą ir paslaugas“, pranešė apygardos prokuratūra.

Teisėjas leido jam nebedalyvauti programoje po beveik dvejų metų. Po to P. Thomsonui nebuvo pareikšta jokių naujų kaltinimų. Tačiau vėliau vyras buvo sulaikytas dėl neatvykimo į teismą – be kita ko, ir 2020 metų balandį, kai pas jį buvo rasta narkotikų vartojimui skirta pypkė, pažymėjo prokurorai.

„Įvyko didžiulė tragedija – taigi, panaudosime visus mūsų biuro išteklius tirdami šią bylą. Taip pat turime sunkiai dirbti, kad ateityje užkirstume kelią tokiems nusikaltimams, o tai apima prevenciją ir gydymą, – rašome apygardos prokuratūros pareiškime. – Ponui Thompsonui reikėjo intensyvios priežiūros ir paslaugų, kurias jis gaudavo pagal [programą] „Mental Health Diversion“ ir kurios užkirsdavo kelią naujam nusikalstamam elgesiui.“

„Taip pat turime imtis griežtesnių priemonių spręsdami psichinės sveikatos krizę mūsų gatvėse, kad mūsų bendruomenė būtų saugi, – pabrėžiama pareiškime. – Daugiau nei 40 metų nesugebame investuoti išteklių į gydymą, tinkamą būstą ir kitas būtinas paslaugas psichikos sutrikimų turintiems asmenims ir jų artimiesiems. Dėl tokio palikimo visi esame mažiau saugūs.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.