JAV: įmanoma prieš Irano rinkimus atgaivinti susitarimą dėl jo branduolinės programos

Artimiausiomis savaitėmis, prieš birželį Irane vyksiančius rinkimus, įmanoma išgelbėti daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, ketvirtadienį sakė JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 8:19 AM, atnaujinta May 7, 2021, 8:20 AM

Penktadienį Vienoje turi būti pratęstos derybos šiuo klausimu.

Pareigūnas patvirtino, kad „vyksta aktyvios, netiesioginės diskusijos“ su Teheranu siekiant nedelsiamo Irane laikomų JAV piliečių paleidimo, bet nesakė, ar tai yra JAV sugrįžimo į susitarimą sąlyga.

Netiesioginės Vašingtono ir Teherano derybos prasidėjo balandžio pradžioje Austrijos sostinėje. Kitos 2015 metais pasirašyto susitarimo šalys – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Europos Sąjunga – veikia kaip tarpininkės.

Tikslas yra surasti kelią atgal į Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), iš kurio pasitraukė ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Jį pakeitęs Joe Bidenas nori atgaivinti šį susitarimą. Kad taip nutiktų, JAV ir Iranas turi susitarti dėl D. Trumpo sugrąžintų sankcijų panaikinimo ir Teherano įsipareigojimo laikytis JCPOA sąlygų.

D. Trumpui pasitraukus iš susitarimo, Islamo Respublika pradėjo atsisakyti savo įsipareigojimų dėl branduolinių medžiagų gamybos.

Tris pradinius derybų ratus minėtas JAV pareigūnas, kuris nenorėjo viešinti savo pavardės, pavadino „rimtais ir produktyviais“.

Rusija yra sakiusi, kad nori susitarimo per dvi savaites, iki Irano prezidento rinkimų, įvyksiančių birželio 18-ąją, kampanijos pradžios. Vašingtonas tokios galimybės neatmetė.

„Ar įmanoma pasiekti susitarimą prieš Irano rinkimus? Be abejo“, – sakė JAV valstybės departamento pareigūnas.

„Tai padaroma, nes tai ne raketų mokslas... Reikia ne išrasti naują susitarimą, o atgaivinti susilpnėjusį susitarimą“, – sakė jis.

Pareigūnas pripažino, kad pagrindinis lygties kintamasis – ar Irano vadovybė tikrai nori susitarti?

„Jei Iranas priims politinį sprendimą, kad tikrai nori sugrįžti į tokį JCPOA, dėl kokio buvo suderėta, tuomet tai galima padaryti palyginti greitai ir įgyvendinimas būtų palyginti greitas“, – sakė jis.

„Nežinome, ar Iranas yra priėmęs tokį sprendimą“, – nurodė pareigūnas.

Į šį klausimą galėtų būti atsakyta per penktadienio derybas, sakė jis ir pridūrė: „Reikės pažiūrėti, ar kitas ratas iš tiesų viską pajudins, ar liks neįvykdomi Irano reikalavimai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti