Iš antikorupcijos biuro kasos pradingo milijonai: kalta priklausomybė ir valstybės tarnautojų nekompetencija

Lenkijoje su finansinėmis suktybėmis turintis kovoti Centrinis antikorupcijos biuras (CAB) šiuo metu išgyvena vieną gėdingiausių skandalų visų šalies specialiųjų tarnybų istorijoje.

Lenkijos Centrinio antikorupcijos biuro finansininkė pavogė 9 mln. zlotų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lenkijos Centrinio antikorupcijos biuro finansininkė pavogė 9 mln. zlotų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui", Varšuva

May 11, 2021, 7:22 PM

Varšuvos apygardos teisme už uždarų durų vykstančiame procese netrukus bus skelbiamas nuosprendis CAB finansininkei Katarzynai G.

40-metė moteris kaltinama tuo, kad per 3 metus iš CAB kasos pavogė mažiausiai 9,2 mln. zlotų (apie 2 mln. eurų), kuriuos jos vienmetis vyras Dariuszas G. pralošė internetinėse futbolo lažybose.

Įsuko lažybų karuselė

Nei įstaigos vadovybė, nei finansų kontrolieriai nesuprato, kad finansininkė metai po metų penktadieniais rankinėje iš darbo išsineša po 25–100 tūkst. zlotų (5,5–22 tūkst. eurų).

Paskutinę savaitės darbo dieną ji vogdavo, kad vyras savaitgaliais galėtų lažybose spėlioti futbolo rungtynių, vykstančių Europos stadionuose, rezultatus.

Kaip paliudijo didžiausios šalyje lažybų firmos STS duomenų analizė, Dariuszui G. vienu metu labai sekėsi ir jo sąskaitoje jau buvo 29,6 mln. zlotų (6,4 mln. eurų).

Tačiau vyriškis nesiliovė lošti ir viską prarado.

Dvi mažametes dukras auginantiems sutuoktiniams gresia 15 metų nelaisvės. Lygtinės bausmės tikriausiai sulauks ir Katarzynos G. viršininkas, CAB Finansų departamento direktorius.

Tuo metu lažybų firmos STS kontrolierius Tomaszas W. už grotų gali atsidurti net penkeriems metams.

Jis nepranešė specialiosioms tarnyboms apie didelius Dariuszo G. statymus ir tuo pažeidė įstatymą dėl pinigų plovimo.

STS vadovai teigia, kad teismas nori nukreipti visuomenės dėmesį nuo netvarkos CAB ir lažybų firmą paversti atpirkimo ožiu. Mokesčių inspekcijai pranešti privaloma tiktai apie didesnius nei 20 tūkst. zlotų (4,3 tūkst. eurų) statymus. Bet visi Dariuszo G. statymai būdavo suskaidomi į dalis ir neviršydavo nurodytos sumos.

Vyras lažybų firmoje turėjo ypatingo asmens statusą: jam buvo dovanojami bilietai į Lenkijos rinktinės ir futbolo klubo „Barcelona“ rungtynes, suteikiama nuolaidų.

Moteris prisipažino pati

Pirmą kartą pavogti pinigų iš CAB kasos finansininkė esą nusprendė siekdama gelbėti nuo bankroto anytą, kai jos nakvynės namai kalnuose įklimpo į skolas.

Pinigus nuvežti turėjęs jos vyras neva viską pralošė lažybose, bet garantavo atsilošiantis. Tad teko ryžtis naujai vagystei.

Moteris teigia galėjusi ir toliau nepastebimai vogti, tačiau palūžo neatlaikiusi psichologinės įtampos ir supratusi, kad vyras pinigų nebeatgaus. Finansininkė vadovybei prisipažino, kad iš kasos pavogė milijonus zlotų, tačiau neturi iš ko jų grąžinti.

Tyrėjai nustatė, kad finansininkė nebuvo akla vyro nurodymų vykdytoja. Vogtais pinigais moteris sumokėjo jo skolas, nusipirko naują automobilį, su šeima vyko poilsiauti į Maldyvus, užsakė dukroms individualias anglų kalbos pamokas.

Skandalas – ir politinis

Vagystė sukėlė didelį politinį skandalą: opozicija apkaltino valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) nekompetentingumu.

Prieš šešerius metus laimėjusi Seimo rinkimus TTP atleido iš specialiųjų tarnybų visus sovietmečio laikų vadovus, o į jų vietą paskyrė jaunesnius savo partijos narius arba savo šalininkus.

Dėl jų nekompetentingumo esą suprastėjo kontrolė CAB, ir tuo pasinaudojo nesąžininga finansininkė.

CAB pareigūnai privalėjo pasidomėti, kad jos vyras turi priklausomybę nuo lošimų ir dėl to neteko informatiko darbo, užstatinėja daiktus lombarduose, įsiskolina imdamas trumpalaikius kreditus.

Beje, CAB vadovas Ernestas Bejda iš pradžių neigė, kad iš biuro kasos dingo pinigai.

Netrukus jis be jokių nuobaudų buvo išlydėtas į pensiją ir įsidarbino saugumo tarnybos vadovu kitoje didelėje valstybinėje įmonėje.

Centrinis antikorupcijos biuras vis dėlto viliasi, kad lažybų firma STS bus pripažinta kalta ir įpareigota atlyginti nuostolius.

Teismas CAB prašymu įšaldė STS sąskaitose 10 mln. zlotų (2,2 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.